Gazete, "Eşsiz sinagog yeniden açıldı" başlığı ile duyurduğu haberi, "Avrupa'da antisemitizmin yayıldığı bir dönemde,108 yıllık eski sinagogun şimdi tekrar ihtişam kazanması ümit verici" ifadesiyle okurlarına aktardı.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

Avrupa’da anti semitizmin yayıldığı bir dönemde, 108 yıllık eski sinagogun şimdi tekrar ihtişam kazanması ümit verici. Bu sinagog, 1938 yılında Naziler tarafından Kristal Gece’de tahrip edilen Viyana’daki Seferad Sinagogu model alınarak, 1907 yılında inşa edildi. Edirne’deki Büyük Sinagog mimari açıdan harika bir binadır.
     Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açılış töreninde yaptığı konuşmada “Bu bir dünya kültür mirasıdır ve farklı kökenlerden insanların bir araya gelebildiği bir ülke olan Türkiye’nin tarihi rolünü yansıtmaktadır.” dedi.

     Edirne Valisi Dursun Şahin Kasım ayında tamamen farklı bir görüşü dile getirmiş ve İsrail’in Kudüs’teki El-Aksa Camii’ne yaptığı askeri saldırılara bir misilleme olarak, sinagogun müze olacağını ifade etmişti. Sert protestoların ardından Vali Şahin, söylediklerinin Türkiyeli Yahudilerle ilgili olmadığını belirterek, özür dilemişti.
Editör: İsveç Gündemi