Bir kaçırılma olayına karıştığı için sene başından bu yana hapiste tutulan 23 yaşındaki rapçinin ödüllendirilmesi, sert eleştirilere neden oldu. 

Yasin, geçen sene başında da cinayet şüphesiyle üç ay hapis yatmış, soruşturmanın kapatılmasıyla birlikte 2020 martında serbest bırakılmıştı. 

Genç rapçinin Stockholm civarındaki Rinkeby bölgesi merkezli Shottaz çetesiyle ilişkili olduğu iddia ediliyor. 

Ödülünü almaya dahi gelemeyen birine kamu yayıncısı tarafından ödül sunulmasının topluma ne kadar doğru bir mesaj verdiği, siyasiler ve sanatçılar tarafından sorgulandı.
 

Şarkıcı ve besteci Thomas Di Leva, Twitter'da "Bazı bankaları soymayı düşünüyorum, belki de bu sayede seneye Yılın Sanatçısı ödülünü kazanabilirim" ifadesini kullandı.


İran doğumlu parlamenter Hanif Bali de aynı platformu kullanarak esprili bir dille eleştiride bulundu: 

"Yasin'in İskandinav Direniş Hareketi (NMR) tarafından Yılın Nazisi ödülüne aday gösterildiği doğru mu? Sanatçıyla eserini ayırmak lazım. Shottaz son 30 yılda İsveç'in Nazi hareketinde daha fazla esmer öldürdü. Bu, sanatçının etnik kökeninden bağımsız olarak NMR'nin gözardı edemeyeceği bir iş."


İsveç Sendikalar Konfederasyonu'ndan Torbjörn Hållö'ysa ödülü verenleri ikiyüzlülükle suçladı:

"Yasin, Södermalm'da (Stockholm'un zengin bölgesi) yaşayıp İsveç Radyosu'nun yöneticilerini ve onların ailelerini terörize etseydi, tabii ki hiçbir şekilde bu ödülü alamazdı. Varoşlardaki göçmen işçilerin hayatını mahvetmeye çalıştığı için 'güçlü bir anlatı' dendi."

Sosyal Güvenlik Bakanı Ardalan Shekarabi de Hållö'nun paylaşımını alıntılayarak "Sert fakat gerçek. İşçi sınıfının güvenliği, müreffeh ve akademik orta sınıfın güvenliği kadar önemli görülmeli" dedi.


Eski Sosyal İşler Bakanı Annika Strandhäll da tepki gösteren isimler arasında. Dagens Nyheter gazetesine konuşan siyasetçi, böylesin ciddi suçlamalarla karşı karşıya olan bir ismin "varoşların sesi" olarak kutsanmasına karşı gelinmesi gerektiğini ifade etti. 

İsveç'in Spotify'da en çok dinlediği sanatçılar arasında yer alan Yasin'in bazı parçaları listelerde zirveye oynadı. 

Geçen sonbaharda İsveç'te kamu yayıncılığı yapan bir başka kuruluş olan televizyon kanalı SVT'ye verdiği röportajda kendini savunan Yasin, kanunsuz işleri arkasında bıraktığını ifade etmişti.

Independent Türkçe, Sputnik International

Editör: İsveç Gündemi