Akademik işbirliği ve ortak projeler için Amerika’nın başkenti Washington civarında bulunan ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Nobel Ödülü sahibi Türk bilim adamı Aziz Sancar ile bir araya geldi.

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Amerika’nın  Başkenti Washington civarında bulunan; Mary Washington, George Mason, Duke ve North Carolina Üniversiteleri ile görüşme yaptı. Üniversitelerle öğrenci değişim ve ortak lisans-lisansüstü programları konusunda işbirliği geliştirmek amacıyla Amerika’da bulunan Rektör Prof. Bulut, Mary Washington Üniversitesi’yle çift diplomalı özel bir program üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Önümüzdeki akademik yılda ortak programın hayata geçeceğini ifade eden Rektör, “İZÜ demek ilim, irfan ve hikmet yolculuğunda ‘İyi Bir Eğitim Sözü’ demektir, bu sözümüzü yerine getirmek için uluslararası bir üniversite olmak için, bu tür işbirliklerine çok önem veriyoruz” dedi.  

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ayrıca, Nobel Ödülü Türk Bilim Adamı Aziz Sancar’ı kendisine ödülü getiren çalışmalarını sürdürdüğü UNC School of Medicine’daki laboratuvarında ziyaret etti. Mütevazi çalışma odasında İZÜ heyetini ağırlayan Kimya Nobel’i sahibi Aziz Sancar bireysel ve kurumsal başarı için en önemli etkenin araştırmacılara sağlanana imkanlar ve oluşturulan ortamlar olduğunu belirtti. Sancar İZÜ heyeti ile yaptığı görüşmede “iyi bir eğitim ve araştırma iklimi”ni vurgulayıp Türkiye'nin sadece Türk öğrencilere değil uluslararası öğrencilere özellikle de Suriyeli sığınmacılara dünya standartlarında eğitim imkânı sağladığını belirtti. Türkiye’nin yakın zamanda bilimsel çalışmalarda önemli mesafe kat ettiğini ifade eden Aziz Sancar, gelecekten umutlu olduğunu  söyledi. Aziz Sancar ayrıca, Türkiye’deki bilimsel çalışmaları takip ettiğini ve mülteci çocuklar için yeni projeler geliştirmek istediğini dile getirdi.

İZÜ Rektörü Prof. Bulut ise Aziz Sancar’ı bilime katkılarından dolayı tebrik edip kendisinin Türkiye'deki üniversite öğrencileri ve araştırmacılar için ilham kaynağı olduğu belirtti. İZÜ'nün bilimsel araştırmalara yoğun teşviklerini anlatan, kampüslerinde kurulan araştırma merkezleri ve teknoloji transfer ofisi hakkında bilgi veren Prof. Bulut, bu çabaları "tüm meselemiz Nobel ödülü alacak yeni bilim adamları yetiştirmek" şeklinde özetledi. Aziz Sancar'ın eşi Gwen Sancar ile de görüşen İZÜ heyeti, üniversitenin "eğitimde fırsat eşitliği" ilkesini temel edindiğini, Türkiye'de her kesimden, her gelir seviyesinden öğrenciye eğitim imkânı sunduğunu, tüm öğrenciler için rahat ve güvenli bir ortam sağladığını belirtti.
Editör: İsveç Gündemi