24 Ocak 2022'de yayınlanan anket sonuçlarına göre, 16 ile 74 yaş arasındaki anket katılımcılarının yüzde 27'si, en az bir çevrimiçi kursa katıldığını veya çevrimiçi olarak sunulan öğrenme materyallerinden yararlandığını iddia etti.

Verileri açıklayan Eurostat, ankete katılanların yüzde 23'ünün çevrimiçi bir kurs aldığı veya çevrimiçi öğrenme materyalleri kullandığı verilerin bir önceki yıla göre bu sayının yüzde dört arttığına dikkat çekiyor.

Eurostat ayrıca çevrimiçi öğrenme konusunda en üst sırada yer alan AB Üye Devletlerinin İrlanda, Finlandiya, İsveç ve Hollanda olduğunu da ortaya koydu.

"2021'de, tüm AB Üye Devletleri arasında İrlanda, 16 ila 74 yaşları arasında çevrimiçi bir kurs alan veya çevrimiçi öğrenme materyali kullanan en yüksek paya (yüzde 46) sahipti. Finlandiya ve İsveç yüzde 45'lik bir pay kaydetti, ardından Hollanda yüzde 44'lük bir pay kaydetti.

Çevrimiçi kurs yapanların sayısının en düşük olduğu Üye Devletler ise şöyle:

- Romanya – yüzde 10
- Bulgaristan – yüzde 12
- Hırvatistan – yüzde 18

Eurostat ayrıca, çevrimiçi eğitimden yararlananların sayısının, özellikle sayının yüzde 21 arttığı Hollanda'da, salgın öncesine kıyasla arttığının altını çiziyor. Düşüşün görüldüğü tek Üye Devlet, çevrimiçi kurslara katılanların ve çevrimiçi eğitim materyallerini kullananların sayısının dört yüzde puanı düştüğü Romanya'dır.

Pandemi son iki yılda AB genelinde birçok karantinayı zorunlu kıldığı için, AB Komisyonu'nun Avrupa Eğitim Alanı, çevrimiçi eğitim için kullanılabilecek AB tarafından finanse edilen yeni projeler başlattı. Bu projelerden bazıları şunlardır:

- EduHack çevrimiçi kursu: Dijital olarak desteklenen öğrenme deneyimlerinin nasıl üretileceğini öğrenmek isteyen üniversite eğitimcilerini güçlendirmeyi amaçlayan bir platformdur.

- BIOTALENT e-öğrenme platformu , bilim eğitimcileri, doğa rehberleri ve biyoçeşitlilik ile ilgilenen herkes için bir platformdur.

- Open Mind, işletme eğitimi geçmişi olmayan kadın ve öğrenciler arasında sosyal girişimciliği teşvik etmeyi amaçlayan bir projedir.

- Avrupa'da Yetişkin Öğrenimi için Elektronik Platform (EPALE), yetişkin öğrenim fırsatlarının kalitesini ve çeşitliliğini güçlendirmeye yardımcı olmak için Avrupa genelinde yetişkin öğrenimi profesyonellerini birbirine bağlayan bir platformdur.

Çevrimiçi kurslara katılanların yaşı söz konusu olduğunda, Eurostat verilerine göre, AB'de bu yaşlar arasındaki kişilerin yüzde 39'u çevrimiçi kurs yaptığını bildirirken, 16 ila 24 yaş arasındaki gençlerin bu konuda ilk sırada yer aldığını gösteriyor. Toplam yüzde 49'u çevrimiçi öğrenme materyalleri kullandı. Anket sonuçlarına göre yaş arttıkça online kurs yapanların sayısı da düşüyor.

Editör: İsveç Gündemi