Komisyon tarafından 18 Ocak'ta yayınlanan bir basın açıklamasına göre, kıta iklim değişikliği, yaşlanan nüfus ve yaşlılık gibi büyük zorluklarla uğraşırken, AB toplumunun üniversitelerin ve diğer yüksek öğretim kurumlarının katkısına her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.

Edinilen verilere göre, Komisyon, Avrupa'nın yükseköğretim kurumlarının daha derin ve daha yakın işbirliği yapmasını, ulusötesi eğitim programlarının uygulanmasını kolaylaştırmayı, kaynakları birleştirmeyi ve ortak dereceler vermeyi hedefliyor.

Avrupa Yaşam Tarzını Teşvikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Komisyonun kararı hakkında yaptığı yorumda: "Bugünkü tekliflerimizle, Yüksek Öğrenimde ulusötesi işbirliğini yeni bir düzeye taşımayı amaçlıyoruz. Yüksek Öğrenimimizde gerçek bir Avrupa boyutu oluşturmak için paylaşılan değerler, daha fazla hareketlilik, daha geniş kapsam ve sinerji" ifadeleri kullandı.

Komisyon, yeni strateji aracılığıyla, Avrupa genelindeki üniversiteleri değişen koşullara uyum sağlamanın yanı sıra, esnekliğine ve toparlanmasına katkıda bulunma konusunda desteklemeyi amaçlıyor.

Bu durum, üniversitelerin ikiz yeşil ve dijital geçiş değişiminde kilit aktörler olacağını göstermektedir.

Avrupa bütçesinin 2024'ün ortalarına kadar 500'den fazla yüksek öğretim kurumuyla yaklaşık 60 üniversiteyi destekleyeceği ortaya çıktı.

Planlanan bütçe, 2021-2027 için toplam 1,1 milyar Euro'dur. Komisyon bunu yaparak, eğitim konusunda uzun vadeli yapısal, sistematik ve sürdürülebilir işbirliğini geliştirmeyi ve paylaşmayı amaçlamaktadır.

Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Komisyon Üyesi Mariya Gabriel: "Avrupa Üniversiteleri ittifakları yolu açıyor; 2024 ortasına kadar, Avrupa bütçesi Avrupa çapında 500'den fazla üniversiteyle 60'a kadar Avrupa Üniversite İttifakını destekleyecek" dedi.

Buna ek olarak Komisyon, öğrencilerin, araştırmacıların ve personelin birlikte yeni bilgiler oluşturabilecekleri ve farklı ülkeler ve disiplinler arasında kesintisiz hareketliliğin keyfini çıkarabilecekleri Avrupa üniversiteler arası kampüsler oluşturmayı planlıyor.

Diğer amiral gemisi girişimler arasında yükseköğretim kurumlarının ittifakları için yasal bir statü oluşturmak, ulusötesi deneyimlerin değerini tanımak için ortak bir AB derecesi oluşturmak ve benzersiz bir Öğrenci Tanımlayıcı oluşturarak AB Öğrenci Kartı girişimini büyütmek yer alıyor.

Avrupa'nın yaklaşık 5.000 yüksek öğretim kurumuna ev sahipliği yaptığı göz önüne alındığında, AB Üye Devletleri, ulusal düzeyde sürdürülebilir ulusötesi işbirliğini ve ortak araştırma ve eğitim faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacak koşullar yaratmaya ve harekete geçmeye davet edilmektedir.

Editör: İsveç Gündemi