Film, yerli Sami halkının kültürünü derinlemesine inceleyecek. Sámi topluluğu Laponya'dan (kuzey Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya'daki Kola yarımadası) geliyor.

 

Elle Márjá Eira ( The Sámi Have Rights , Ealát ) ilk uzun metrajlı filmi olarak Netflix'in Stolen'ını yönetecek . Peter Birro ( Monica Z , 438 Days ) senarist olacak.

 

Aynı zamanda projenin sorumlu yapımcılarından biri olan yazar Ann-Helén Laestadius, Netflix uyarlaması hakkında şu yorumu yaptı:

 

"Ayın üstündeyim! Benim için bir yazar olarak, kitabımın filme uyarlandığını görmek ve dünya çapında yepyeni bir izleyici kitlesine ulaşmak elbette bir rüya. Netflix'in Sami hikayesini anlatma fırsatı vermesinden inanılmaz derecede mutluyum."

Stolen'ın konusu nedir ?

 

Ann-Helén Laestadius'un Stolen adlı romanı ilk olarak 2021'de İsveç'te yayınlandı ve o zamandan beri Almanya, Birleşik Krallık, ABD ve Kanada dahil 20'den fazla ülkeye satıldı. Kitap, Eylül 2021'de İsveç'te Yılın Kitabı Ödülü'ne layık görüldü.

 

İşte Stolen'ın hikayesi için günlük satır :

 

Stolen,  yabancı düşmanlığının arttığı, iklim değişikliğinin ren geyiği hayvanlarını tehdit ettiği ve gençlerin toplu çaresizlik karşısında intiharı seçtiği bir dünyada genç bir kadının yerli mirasını savunma mücadelesini anlatıyor. Ancak roman aynı zamanda modern fikirlerin, köklü ataerkil yapılara sahip geleneksel bir kültürle karşı karşıya gelmesiyle ortaya çıkan gerilimleri de gözler önüne seriyor.

 

Yönetmen Elle Márjá Eira şunları söyledi:

 

"Dünyanın bu hikayeyi ve bugün Sápmi'de neler olup bittiğini öğrenmesinin zamanı geldi. Ben de bir ren geyiği sahibiyim ve bu hikayede kendimi tanıyorum. Yerli kardeşlerimin, kardeşlerimin ve atalarımın benimle olduğunu da biliyorum. Netflix ve Ann-Helén Laestadius'a bana bu fırsatı verdikleri için gururlu ve minnettarım ve bunu yeni bir izleyici kitlesine ulaştırmak için sabırsızlanıyorum."

Editör: İsveç Gündemi