Açıklamada, Glück'ün 'sarihlik arayışıyla biçimlendirdiği yapıtlarında, çocukluğu, aile yaşamını, ebeveynlerle ve kardeşlerle ilişkileri ele aldığı, bunların, yapıtların merkezini oluşturduğu' kaydedildi.

İlk kitabı 'Firstborn'u (İlk Doğan) 1968 yılında yayımlayan Glück, Amerikan edebiyatının en önemli şairlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Glück, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan 16'ncı kadın yazar olarak tarihe adını yazdırdı.

LOUISE GLUCK KİMDİR?

New York’ta 1943 yılında doğan Amerikalı modern şair Louise Glück, Long Island’da yetişti. Lise döneminde anoreksiya nervoza hastalığıyla mücadele eden şair daha sonra sağlığına kavuştu. Columbia Üniversitesi’nde eğitim alan Glück, yazar kimliğinin dışında çeşitli kurumlarda şiir öğretmeni olarak akademik kariyerini geliştirdi.

Bugüne kadar 12 şiir kitabı yayımlanan şair, Nobel'in yanı sıra 1993'te Wild Iris (Yaban Süsen) kitabıyla Pulitzer Ödülü'nü, 2014'te ise Faithful and Virtuous Night (Sadık ve Erdemli Gece) kitabıyla Ulusal Kitap Ödülü'nü kazanmıştı.

Ödüllerine 2020 Nobel Edebiyat Ödülü’nü de ekleyerek adını dünyaya duyuran şair, şiirlerinde genellikle aşk ilişkileri, olumsuz aile deneyimleri ve varoluşsal umutsuzluğun sonuçlarıyla boğuşan kişileri ele alan konular üzerine eğildi.

Glück, şu an Yale Üniversitesi’nde misafir profesörlük yapıyor.

Editör: İsveç Gündemi