Finlandiya'nın dijital seyahat belgelerini deneme hevesi, Avrupa Komisyonu'nun, tüm AB ülkelerinde böyle bir projenin uygulanmasına yönelik bir teklif sunmaya olanak tanıyacak deneyimler toplamak için bazı üye ülkeler tarafından pilot projenin yürütülmesi isteğini takip ediyor.

Böyle bir proje AB Komisyonu tarafından finanse edilecek ve ilk plan Finlandiya ile Hırvatistan arasındaki dijital seyahat belgelerini test etmek. Bununla birlikte, finansmanın hala onaylanması gerekiyor. Onaylanır onaylanmaz dijital seyahat belgelerinin kullanımı Helsinki Havalimanı'nda test edilecek.

Finlandiya gazetesi Helsingin Sanomat, Finlandiya Sınır Muhafızlarında müfettiş olan Mikko Väisänen'in dijital seyahat belgeleri, sınır kontrolleri ve genel olarak seyahat sürecinin daha sorunsuz ve daha hızlı işleyeceğini söylediğini açıklıyor.

Väisänen'e göre, Finlandiya makamları şu anda Komisyon için Ağustos ayı sonuna kadar sunulması gereken bir fon başvurusu hazırlıyor. Projenin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine ancak finansman başvurusu yapıldıktan sonra karar verileceğini vurguladı.

Väisänen ayrıca, Komisyonun projeyi onaylaması halinde yetkililerin bir grup gönüllüye dijital seyahat belgesi içeren bir telefon uygulaması sağlayacağını açıkladı. Bu uygulama sayesinde yolcular seyahat belgelerindeki bilgileri seyahatlerinden önce elektronik olarak sınır yetkililerine gönderebilecekler. Ancak pilot proje süresince fiziki pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerekecektir.

Putin: Ukrayna F-16’ları üçüncü ülkelerin havaalanlarında meşru hedefimiz olacak Putin: Ukrayna F-16’ları üçüncü ülkelerin havaalanlarında meşru hedefimiz olacak

Väisänen, bu durum bazılarının mahremiyet açısından pek doğru bulmasa da, sahibine ilişkin önceden doğrulanan bilgilerin yolculuktan sonra silineceğini vurguladı.

Yukarıda belirtilenlerin dışında Väisänen, sınır kontrolü sırasında yolcunun fotoğrafının çekileceğini açıkladı.

Väisänen, "Uzun vadede amaç, seyahat ederken artık fiziksel bir pasaport taşımaya gerek kalmamasıdır. Ancak gerçekleşmesi zaman alır. Pilot proje, bu konuda yalnızca ilk adım olacaktır" dedi.

Väisänen, böyle bir projenin başarılı olması halinde gelecekte yolcuların fiziksel belge taşımasına gerek olmayacağını ve aynı zamanda sürecin çok daha kolay hale geleceğini kaydetti.

Ülke şimdi Komisyon'dan yeşil ışık bekliyor. Komisyonun pilot proje için finansmanı onaylaması durumunda Finlandiya bu deneyi yıl sonunda başlatacak.

Editör: İsveç Gündemi