AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili seçim sonuçlarını, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde önümüzdeki dönemde kazanan taraf tüm Türkiye olacaktır. Bu seçimlerde yurt dışından katılımın yeni bir rekor düzeyinde olması ve yurt dışı oyların Sayın Cumhurbaşkanımıza % 60 destek ve Cumhur İttifakına artı 6 milletvekili kazandırması takdire şayan bir gelişmedir. Yurt dışı seçmenin yarısının yaşadığı Almanya’daki Türkler % 64.8 ile Recep Tayyip Erdoğan demiştir.” sözleriyle değerlendirdi. Yeneroğlu açıklamasında şunları ifade etti:

“Ülkemiz 24 Haziran demokrasi sınavını başarılı bir şekilde geride bırakmıştır. Milletimiz bu sınavda ‘Vakit Türkiye Vakti’ diyerek tercihini istikrar ve kalkınmadan yana kullanmış, terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesine destek vermiştir. Meclis seçimlerinde ortaya koyduğu iradeyle de partimize bir uyarı mesajı vermiştir. Gerek Cumhurbaşkanımızın devam edecek liderliği, gerekse yeni meclis aritmetiği ile önümüzdeki dönemde kazanan taraf tüm Türkiye olacaktır. Yine 16 Nisan’da milletimizin onayından geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin yürürlüğe girmesi ve AK Parti iktidarlarıyla başlayan güçlü Türkiye’yi inşa etme süreci ivme kazanacaktır.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız bu seçimlerde dünya çapında bir örneklik göstermişledir. Resmi olmayan sonuçlara göre dış temsilciliklerimizde 1 milyon 357 bin 676, gümrük kapılarında ise 167 bin 990 olmak üzere toplamda 1 milyon 525 bin 666 yurt dışı seçmen oyunu kullanmıştır. % 50’lik bir orana tekabül eden bu katılım dünya diasporaları arasında yeni bir siyasal katılım rekoru anlamına gelmektedir. Yurt dışından seçimlere katılımda 1 Kasım 2015 seçimlerine kıyasla % 5 ve 16 Nisan halk oylamasına göre de % 2 oranında bir artış yaşanmıştır. Resmi olmayan sonuçlara göre oyunu kullanan yurt dışı seçmenlerimizden 900 bine yakını  (% 59.4) Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 776 bini ise  (% 51.76) AK Partimiz lehinde tercihte bulunmuştur. Böylece 16 Nisan halkoylamasındaki EVET oylarının üzerine 60 bin artış sağlanmıştır. Yurt dışında en çok Türk seçmenin bulunduğu ülke olan Almanya’da 1 milyon 443 bin 585 seçmenin neredeyse yarısı seçimlere katılım sağlamış, 421 bin 845 kişi (% 64.8) Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, 362 bin 543 (% 55.7) kişi ise partimize oy vermiştir. Aynı şekilde Belçika (Recep Tayyip Erdoğan % 74,9 - AK Parti % 64.3), Hollanda (Recep Tayyip Erdoğan % 73 - AK Parti % 63), Avusturya (Recep Tayyip Erdoğan % 72,3 - AK Parti % 62.5) ve Fransa’daki seçmenler (Recep Tayyip Erdoğan % 63.7 - AK Parti % 55) tüm baskı ve sindirme politikalarına karşı Cumhur ittifakına rakor düzeyde destek vermiştir. Cumhur İttifakına bu destek artı 6 milletvekili kazandırmıştır. Yurt dışı oylarla birlikte Aydın, Elazığ, Kars, Muş ve Hatay’da AK Partimizin, Mersin’de de MHP’nin milletvekili sayısı artmıştır.

Yurt dışındaki seçimler hem siyasi partiler hem de seçmenler açısından büyük fedakârlıklarla geçmiştir. Bu denli yüksek bir katılımın olması takdire şayan bir gelişmedir. Bu sonuçta en büyük katkı ise AK Parti sevdalılarınındır. 60 ülke ve 123 seçim bölgesinde bölge, şube ve temsilcilikte gecesini gündüzüne katan binlerce isimsiz kahramanın özverili emeğinin payı büyüktür. Yurt dışındaki insanlarımız ‘Türkiye bize, biz Türkiye’ye emanetiz’ diyerek bu emanete sahip çıkmışlar, Cumhurbaşkanımızın ve partimizin yanında olmuşlardır. Çalışmalarımızda emeği geçen tüm dava kardeşlerime ve seçimini Cumhurbaşkanımızla partimiz lehinde kullanan dünyanın dört bir tarafındaki tüm seçmenlerimize teşekkür ediyorum.”

Editör: İsveç Gündemi