Güney Afrika mutasyonu olarak telafuz edilen, yeni virüs varyantı Güney Afrika'da hızla yayılmaya devam ediyor.

Birleşik Krallık'ta yayılan mutasyondan daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor ve gençleri daha fazla etkilemesinden korkuluyor.

İkinci bir koronavirüs varyantı olan 501Y.V2, Güney Afrika'da ciddi şekilde yayılmaya başladı. İkinci varyantın, Avrupa ve dünyaya yayılmış olan İngiliz varyantından daha da bulaşıcı olduğuna inanılıyor.

Birleşik Krallık'ta Güney Afrika varyantının iki vakası tespit edildi. Daha bulaşıcı olmasının yanı sıra, gençleri daha sert vurmaktan korkuluyor.

Yeni varyantın, Güney Afrika'daki şiddetli ikinci virüs dalgasının arkasında olmasından korkuluyor. Ülkedeki enfeksiyon oranları, Aralık ayı başlarında günde 3 bin altındayken, birden bire günde 9.500'ün üzerine çıktı ve yeni mutantın vaka artışlarında yüzde 90 oranında etki ettiğine inanılıyor.

Pek çok yeni enfeksiyon vakası, 15 ila 25 yaşları arasındaki gençler arasında görülmeye başlandı, ancak bunun yeni varyantın veya davranışın bir sonucu olup olmadığı henüz netlik kazanmadı.

Hükümetin bakanlık danışma komitesi başkanı Profesör Salim Abdool Karim, The Guardian'a verdiği demeçte "Bunu söylemek için henüz çok erken, ancak ön istatistikler, ikinci dalgaya hakim olan virüsün ilk dalgadan daha hızlı yayıldığını gösteriyor" dedi.

Ülkede 8500'den fazla kişiye covid - 19 nedeniyle hastanelerde bakılıyor. The Daily Mail'e göre Güney Afrikalı doktorlar, hastalarının daha genç olduğunu ve her zaman altta yatan başka hastalıkları olmamasına rağmen virüsten daha şiddetli etkilendiklerini belirtiyor.

Richard Lessells, Güney Afrika varyantını inceleyen araştırmacılardan biridir.

Lessells, "Verilerimizi Birleşik Krallık'taki verilerle karşılaştırırsak, bu değişken insandan insana yayılma söz konusu olduğunda bunun biraz daha hızlı bulaştığı görünüyor ve bu iyi değil" ifadeleri kullandı. Lessells, bu yeni varyantı, durdurmak için daha fazla bilgiye ve iyi hale gelmemiz gerektiği anlamına geliyor yorumunda bulundu.

"Varyantımız, aşılarla ilgili de birkaç soru daha gündeme getiriyor".

Yeni varyant 18 Aralık'ta Güney Afrika'da keşfedildi. Varyantın tespit edilmesiyle birlikte, Birleşik Krallık, Almanya, İsviçre, Türkiye, İsrail ve Mauritius, varyantın yayılmasını durdurmak amacıyla Güney Afrika'dan uçuşları durdurdu.  

Güney Afrika'da şuana kadar resmi rakamlara göre bir milyondan fazla enfeksiyon vakası bulundu.

Editör: İsveç Gündemi