Avrupa Birliği ile 18 Mart’ta Brüksel’de varılan mutabakat uyarınca Türkiye, ‘vizesiz Avrupa’ için gerekli kriterleri tamamlama aşamasına geldi. TBMM Dışişleri Komisyonu, Türk vatandaşlarına “vizesiz AB” yolunu açacak bir dizi düzenlemeyi görüştü. Komisyon, izinsiz ikâmet eden kişilerin geri kabulü çerçevesinde ortak geri kabul komitesi oluşturulması, ceza işlerinde karşılıklı adli yardım ve suçluların iadesine ilişkin Avrupa Sözleşmesi’ne ek protokollerin de aralarında bulunduğu 14 yasa tasarısını kabul etti. Tasarıların hızla TBMM Genel Kurulu gündemine alınıp kabul edilmesi bekleniyor.

"55 KRİTERİ YERİNE GETİRDİK"

Yeni tasarıların kabulu ile vizesiz Avrupa yolunda eksik kalan kriterlerin sayısı 20’nin altına inecek. TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, dün kriterlerden 55’inin yerine getirildiğini söyledi. Geriye kalan düzenlemelerin TBMM’de en kısa sürede kabul edilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Gülpınar, “Önümüzde fazla zaman kalmadı. En azından mayıs başına kadar bunları tamamlama arzusundayız” dedi.

‘HER ŞEY YOLUNDA’

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’nin vize muafiyeti için gereken şartları yerine getirip getirmediğine dair raporunu 4 Mayıs’ta açıklayacak. Komisyonun başkan yardımcısı Frans Timmermans, “Son 3 haftada, düzensiz girişlerde keskin bir düşüş gözlemledik. (Geri kabul anlaşmasının) Uygulamanın ilk aşamalarında iyi bir ilerleme gözlemledik. Komisyon; Türkiye’deki Suriyeli mülteciler projesi, vize muafiyeti ve AB ile uluslararası yasalara uyumluluk da dahil olmak üzere, AB-Türkiye anlaşmasının tüm öğelerinin yerine getirilmesini sağlayacaktır” diye konuştu.
Editör: İsveç Gündemi