Almanya hükümeti Türkiye'ye vize serbestisi getirilmesinin Ekim Ayından önce gerçekleşmesinin teknik açıdan mümkün olmadığını açıkladı.
İkinci Dünya Savaşı'ndan beri yaşanan en büyük mülteci akınını durdurmak için AB, Türkiye ile bir mülteci sözleşmesi imzaladı. Türkiye kendi toprakları üzerinden AB ülkelerine kaçak giden mültecileri geri almayı kabul etti.

"GERİ KABUL ANLAŞMASINI GERİ ÇEKERİZ"

Bunun karşılığında AB, Türkiye'den yasal yolla mülteci almayı ve vize serbestisini öne çekmeyi onayladı. Başlangıçta haziran ayı sonunda uygulamaya konulması planlanan vize serbestisi, Türkiye 72 şartın arasında yer alan terörle mücadele yasasını değiştirmek istemiyor gerekçesiyle bilinmez bir tarihe ertelendi. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa vize serbestisi için kesin bir tarih vermezse, göçmen geri kabul anlaşmasını geri çekebiliriz. Bu tarih ekim ayı ortası olabilir" diye ültimatom verdi.


'TEKNİK OLARAK' MÜMKÜN DEĞİL

Almanya'da anamuhalefet Sol Parti, Türkiye'ye vize serbestisi konusunda hükümete bir soru önergesi sundu. Hükümet, Sol Parti'nin soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'ye vize serbestisinin ekim ayı ortasına kadar gerçekleşmesini "teknik açıdan" mümkün görmüyor. Bild Gazetesi'nin haberine göre Türkiye'nin bu tarihe kadar AB'nin biyometrik pasaport standardını tutturması "teknik olarak" mümkün değil. Ayrıca AB'nin Türk pasaportlarının gerçek veya sahte olup olmadığını belirleyeceği sertifikalar eksik.

Hürriyet
Editör: İsveç Gündemi