Henley Pasaport Endeksi'ne göre Almanya ve İspanya'nın pasaportları Avrupa'nın en güçlü pasaportları olarak kabul ediliyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA): Almanya pasaportu, dünya ülkelerinin pasaportlarını, ilk başta vize başvurusu yapmak zorunda kalmadan ulaşabilecekleri destinasyon sayısına göre sıralayan bu endekste, Almanya pasaportu ikinci sıradan üçüncü sıraya taşındı.

Daha önce Almanya bu endekste ikinci sırada yer alan tek Avrupa ülkesi iken, şimdi İspanya ile üçüncü sırayı paylaşıyor ve her iki ülkenin pasaportlarında vizesiz ve varışta vize puanı 190'a sahip. Derlenen verilere göre, her iki ülkenin pasaportları da ilk etapta vizesiz olarak dünya çapında 190 ülkeye seyahat etmeye uygun.

Dünyanın en iyi pasaportları listesinde Temmuz ayında yapılan son güncellemeler, pasaport sahiplerine dünya çapında toplam 193 ülkeyi vizesiz ziyaret etmelerine olanak sağlatan Japonya pasaportu ilk sırayı almaya devam etti.

Aynı zamanda, AB üyesi olmayan diğer iki ülke Singapur ve Güney Kore'de ikinci sırayı paylaşırken, her iki ülkenin pasaportları da vizesiz ve varışta vize puanı 192'ye sahip.

Singapur, dünyanın en güçlü pasaportları açısından Japonya ile artık birinciliği elinde tutmuyor, birincilikten ikinciliğe düşmüş durumda ve şimdi de Güney Kore ile ikinci sırayı paylaşıyor.

Avrupa ülkeleri Henley Pasaport Endeksi'nde ilk sırada yer almaya devam ediyor.

Son rapor dördüncü sırayı, pasaportları vizesiz ve varışta vize puanı 189 olan üç Avrupa ülkesi tarafından paylaşıldığını gösteriyor;

  • Finlandiya
  • İtalya
  • Lüksemburg

Daha önce, yukarıda belirtilen üç ülke üçüncü sırada yer alıyordu; ancak son değişiklikler üçüncülükten dördüncülüğe geçtiklerini gösteriyor.

Aşağıdaki dört Avrupa ülkesi bu endekste beşinci sırada yer aldı, yani bu pasaport sahiplerinin toplam 188 varış noktasına vizesiz seyahat etme hakkı vardır;

  • Avusturya
  • Danimarka
  • Hollanda
  • İsveç

Aynı zamanda, endeks Avrupa ülkeleri Fransa, İrlanda, Portekiz ve Birleşik Krallık'ın 187'lik vizesiz ve varışta vize puanlarıyla altıncı sırayı paylaştığını gösteriyor.

Belçika, Norveç ve İsviçre, Avrupa dışındaki ülkeler, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri ile yedinci sırayı paylaşıyor. Pasaport sahipleri vize başvurusunda bulunmalarına gerek kalmadan 186 destinasyonu ziyaret edebiliyor.

Dünyanın en güçlü pasaportları arasında Yunanistan, Malta ve Çek Cumhuriyeti sekizinci sırada yer alırken, bu pasaport sahipleri toplam 185 noktaya vizesiz seyahat edebiliyor.

183 ülkeye vizesiz seyahat etme olanağı sağlayan Macaristan pasaportu dokuzuncu sırada, onuncu sırada Litvanya, Polonya ve Slovakya tarafından paylaşılırken, bu pasaport sahiplerinin vizesiz 182 destinasyona vize gerekmeden gidebildikleri görüldü.

SAVAŞ ETKİSİ

Listede Ukrayna etkisi dikkat çekici. Rusya ile savaş haline olan Ukrayna’nın, 141 ülkeye vizesiz giriş sağlayan pasaportu, ocak ayından bu yana daha da güçlendi. Şimdi, 143 ülkeye vizesiz girişi imkanı sağlayan Ukrayna pasaportu, 35’inci sıradan 34’e yükseldi. Rusya ise 117 ülkeye giriş sağlayan pasaportu ile 46’ncı sıradan 49’a geriledi.

Henley Passport Index’in verilerine göre Türkiye, 110 ülkeye vizesiz seyahat özelliğini korusa da ocak ayından bu yana listede iki sıra geriledi. Türkiye dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında ocak ayında 50’nci sıradayken şimdi 52’nci sıraya geriledi.  

Aynı zamanda, endeks, birkaç ülkenin vizesiz ve varışta vize puanının 40 veya daha az ülkenin listesini de yayınladı. 

  • Kuzey Kore - 40 destinasyon
  • Nepal, Filistin toprakları- 38 destinasyon
  • Somali – 35 destinasyon
  • Yemen – 34 destinasyon
  • Pakistan – 32 destinasyon
  • Suriye – 30 destinasyon
  • Irak – 29 destinasyon
  • Afganistan – 27 destinasyon

Henley Pasaport Endeksi, 199 pasaportu, sahiplerinin vizesiz gidebilecekleri destinasyon sayısına göre sıralıyor.

Editör: İsveç Gündemi