Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği binasının çatısına çıkan bir grup, "Erdoğan, Türklerini yurduna götür" yazılı pankart açarak, resmen Türk toprakları olarak kabul edilen Büyükelçiliğine saldırı düzenledi.
Viyana'da Türk Büyükelçiliği binasının çatısına yan apartmandan geçen aşırı sağcı Avusturya Kimlik (Identitre Bewegung) Hareketi mensubu kişiler, elçilik binasının ön cephesine Avusturya'nın eski komutanlarından Prens Eugen'in siluetinin bulunduğu, üzerinde "Erdoğan, Türklerini yurduna götür" yazılı pankart açtı.

Elçilik çalışanlarının müdahalesi ile derhal olay yerinden uzaklaştırılan saldırganlar, çektikleri fotoğrafları kendi internet sitelerinde paylaştı.


Viyana Büyükelçilik güvenlik birimlerinin olaya müdahale etmediği görülürken, polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı binada, soruşturma devam ediyor.

DIŞİŞLERİ'NDEN OLAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

"Bugün (22 Mart) bazı eylemciler, yandaki binanın çatısından geçtikleri Viyana Büyükelçiliğimiz binasının dış cephesine Almanca olarak Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Avusturya’da yaşayan Türk toplumunu hedef alan, ırkçı nitelikte ve tehditkar üslupta ifadeler içeren bir pankart yerleştirmişlerdir.

Söz konusu pankart Büyükelçiliğimiz görevlilerince hemen müdahale edilerek indirilmiş, olaydan haberdar edilen polis çevrede güvenliği sağlamış, ancak eylemciler yakalanamamıştır. Soruşturma devam ederken, “Identitare Bewegung” (Kimlikçiler Hareketi) isimli aşırı sağcı bir grup internet üzerinden yaptığı paylaşımla olayı üstlendiğini duyurmuştur.

Geçmişte şehit verdiğimiz Viyana Büyükelçiliğimiz ve Avusturya’daki misyonlarımızın güvenliği Avusturya makamlarının sorumluluğundadır. Büyükelçiliğimize yönelik bu eylem maalesef ciddi bir güvenlik ve istihbarat zafiyeti bulunduğunu göstermektedir. Avusturya makamlarının olayın faillerini en kısa zamanda yakalayarak gerekli cezaları vermesini, ayrıca Avusturya’daki misyonlarımızın güvenliğini layıkıyla sağlamasını bekliyoruz.

Öte yandan, sözkonusu eylemin Avusturya yönetiminin, iç siyasi hesaplarla Türkiye’yi ve Türk toplumunu sorumsuzca hedef olan olumsuz ve kışkırtıcı söyleminin kaçınılmaz bir sonucu olduğu açıktır."

Editör: İsveç Gündemi