Virgin Havayolu'nun sahibi ve uzay turizmi alanında da çalışmalar yürüten Virgin Group CEO'su milyarder girişimci Richard Branson'ın projesi olan Virgin Hyperloop yetkilileri gelinen aşamayı 'büyük bir adım' olarak nitelendirdi.

Fikir babası Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi Elon Musk olan 'hyperloop' yeni bir ulaşım teknolojisi. Musk bu konuda kendisi bizzat bir çalışma yürütmese de proje yarışması düzenlemiş ve öne çıkan projelere finansman desteği vermişti.

Branson: Herkesin hayatını değiştirecek

Ancak bu alanda en ileride olan proje Richard Branson'ın Virgin Hyperloop şirketi oldu. Branson başarılı test sonrası şu açıklamada bulundu:

"İnovasyon ruhunun dünyanın her yerinde yaşayan, çalışan ve seyahat eden insanların hayatlarını önümüzdeki yıllar boyunca nasıl değiştireceğini bir kez daha göstermiş olduk."

Bugüne kadar Nevada'da 400'den fazla test gerçekleştiren şirket burada altyapısını kurmuş olduğu 500 metrelik havası alınmış vakumlu tüneli kullanıyor.

Hyperloop kapsüllerinin son hali ise test kapsülünden daha büyük olacak ve toplamda 28 yolcu kapasitesine sahip olacak.

Dubaili yatırımcı Sultan Ahmed Bin Sülayim: Tarihe tanıklık etmekten keyif aldım

Virgin Hyperloop Kurul Başkanı olan aynı zamanda DP World Grup Başkanı ve CEO'su Dubaili yatırımcı Sultan Ahmed Bin Sulayim de bu testi canlı olarak yerinde izledi ve sonrasında şu açıklamaları yaptı:

"Bugün tarihe tanıklık etmekten büyük keyif aldım. Önümüzdeki 100 yılın toplu ulaşım teknolojisini ve şeklini şekillendirecek olan bu fikrin ve projenin hayat bulduğunu gördüm. Artık insanların ve kargoların ultra-hızlı ve sürdürülebilir ulaşımı alanında yeni bir döneme bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz."

Gerekli düzenlemeler oluşturuldu

Temmuz 2020'de ABD Ulaşım Dairesi (USDOT) ve Gelenek-dışı Yeni Gelişen Ulaşım Teknolojileri Konseyi (NETT) Amerika'da hyperloop altyapısı için detaylı bir regülasyon çerçevesi yayınladı. Bu çerçeve ile hem bürokratik boşluklar dolduruldu hem de hyperloop projelerinin federal bütçeden fon almasının önü açıldı.

Uzmanlar önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ilk ticari yolculukların başlayabileceğini düşünüyor.

Editör: İsveç Gündemi