Alman Frankfurter Allgemeine gazetesinin İsrail Sağlık Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere göre ülkede 13-26 Haziran tarihleri arasında tespit edilen 1,168 vaka içerisinde Delta varyantına yakalananların sayısı 128. Ancak varyantların tespit edilmesi birkaç gün aldığı için, ülkedeki Delta vakalarının önümüzdeki günlerde önemli oranda artacağı öngörülüyor.

Söz konusu tarihler arasında tespit edilen 1,168 vaka arasındaki 555 hastanın 16 yaş üstü olduğu ve bu kişilerden 437'sinin daha önce iki doz aşıyı da olduğu ortaya çıktı. İsrail Sağlık Bakanlığına göre iki doz tam aşıyı yaptırmış olanlarda oluşan bağışıklığın azalması konusu şu an inceleniyor.

İsrail dünyada aşılama çalışmalarına ilk başlayan ve nüfusunu en hızlı aşılayan ülkelerin başında geliyor.

Pazar günü ülkedeki artan vaka durumuyla ilgili konuşan Başbakan Naftali Bennett, Delta tehlikesine dikkat çekerek İsrail'de Covid-19 vakalarının artış eğiliminde olduğu uyarısında bulunmuştu.

İsrail'de neredeyse sıfıra düşen vaka sayıları son günlerde yeniden artışa geçti. 28 Haziran günü ülkede 308 vaka tespit edildi.

Ancak vaka sayılarının artış hızı ile hastaneye yatışlar aynı oranda değil. Enfekte olanların büyük bir çoğunluğu hastaneye yatırılmıyor. Bu da Pfizer/BioNTech aşısının etkinliğine ve 50 yaş üstü nüfusun neredeyse tamamının iki doz aşı olmasına bağlanıyor. Ayrıca, yeni enfekte olanların neredeyse yarısını 17 yaş altı kişilerden oluşuyor. Bu kişilerin enfeksiyonu da genellikle asemptomatik.

Delta varyantı

İlk kez Hindistan'da görülen ve İngiltere'de yayılan Delta varyantına dair belirtilerin diğer varyantlardan bazı farklılıklar gösteriyor.

Uzmanlara göre Delta varyantı daha çok baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.

Klasik Covid-19 hastalığının ana belirtileri ise yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı şeklinde biliniyor.

Bu alandaki çalışmalarıyla bilinen Zoe Covid Semptom Grubu Başkanı Dr Tim Spector, topladıkları verilere göre özellikle mayıs ayından bu yana klasik Covid-19 belirtilerine artık çok daha az rastladıklarını kaydetti.

"Bu varyant (Delta) daha farklı çalışıyor" diyen Dr Spector, belirtilerdeki bu değişiklik nedeniyle insanların Covid-19'dan şüphelenmeyip yalnızca grip olduklarını zannettikleri ve bu nedenle test ya da izolasyon seçeneklerini eleyip virüsü bulaştırmaya devam ettikleri düşüncesinde. Yaş gençleştikçe belirtilerin de daha hafif seyrettiğine dikkat çeken Dr Spector'a göre koku ve tat kaybı yine de belirtilerde üst sıralarda yer alıyor.

Editör: İsveç Gündemi