NRK'nin aktardığı habere göre, Norveçli belediye başhekimi Jostein Helgeland , İngiliz virüs varyantının insanı enfekte etmesi için iki metre mesafeden iki dakikalık konuşmanın yeterli olduğu konusunda uyardı.

Helgeland'ın aktif olduğu Haugland belediyesinde, artık sosyal mesafe ile ilgili mevcut koşulların gözden geçirilmesi gerekiyor:

"Çoğu durumda iki metrelik sosyal mesafe yeterli değildir" denildi.

Norveç Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'ne (FHI) göre "yakın temas", iki metrelik mesafeden on beş dakikadan fazla temas olması halinde bulaşıyor derken, uzmanlar bunun virüs bulaşını azaltmadığını belirtti.

Güneybatı Norveç'teki Haugesund belediyesinde, belediye başkanı, sosyal mesafe için bu kılavuzun yeterli olduğunu düşünmüyor. Özellikle de İngiliz varyantına karşı korunmanın söz konusu olduğu noktada bunun asla yeterli olmadığı savunuluyor.

Yapılan araştırma sonucunda, bazı insanların enfekte olması için çok kısa bir süre yeterlidir. Uzmanlara göre, İngiliz varyantı için iki metrelik mesafede iki dakikalık temas enfekte olmak için yeterli.

NRK'ya değerlendirmede bulunan Jostein Helgeland, normal bir konuşma mesafesinde iki dakikalık bir konuşma bazı durumlarda enfekte olmak için yeterlidir dedi.

Haugesund, geçen hafta enfeksiyon baskısını artırdı ve yönetim kurulu, neyin "yakın temas" oluşturduğunu yeniden değerlendirmenin uygun olacağına inanıyor.

"Yüzde 70'e kadar daha bulaşıcı"

Norveç FHI departman başkanı Line Vold, NRK'ya yaptığı açıklamada İngiliz mutasyonunun orijinal varyanttan yüzde 70'e kadar daha bulaşıcı olduğunu ve enfekte olanların ciddi şekilde hasta olma riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, Vold'a göre, FHI'nin "yakın temas" ile ilgili tanımalamaları değiştirmesi gerekiyor.

"Avrupa'nın büyük bir bölümünde kullanılan ve artık birçok yerde İngilizce varyantın hakim olduğu Avrupa Enfeksiyon Kontrol Ofisi'nden (ECDC) gelen tavsiyeler doğrultusunda "yakın temas" tanımını takip ediyoruz. Tanımın değiştirilmesi gerektiğini gösteren yeni bilgiler ortaya çıkarsa ayarlamalar dikkate alınacaktır" denildi.

Editör: İsveç Gündemi