Af Örgütü, Frontline AIDS, Global Justice Now ve Oxfam gibi uluslararası yardım kuruluşları yaptıkları ortak açıklamada, bu aşı yarışından dolayı milyarlarca insanın aşılanamama riskinin bulunduğunu ve fakir ülkelerdeki her 10 kişiden sadece 1'inin aşıya ulaşabileceği konusunda uyardı.

Hükümetleri ve ilaç endüstrisini aşıların fikri mülkiyet haklarının geniş ölçüde paylaşılması için harekete geçmeye çağıran kuruluşlar, son verilere göre dünya nüfusunun yüzde 14'ünü temsil eden varlıklı ülkelerin aşıların yüzde 53'ünü satın aldığının altını çizdi.

COVAX'ta ABD yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aşıların eşit dağılımını sağlamayı amaçlayan küresel aşı programı COVAX'ı desteklemiş ve hükümetlerden aşıyı kamuya açık bir ürün kılmaya çağırmıştı. Programa 189 ülke katılırken ABD ikili anlaşmalara imza atarak COVAX'ın dışında kalmıştı.

COVAX, 2021'in sonuna kadar yaklaşık 2 milyar doz aşı dağıtmayı hedefliyor. Ancak bu rakam programa üye ülkelerin nüfuslarının sadece yüzde 20'sine tekabül ediyor.

Af Örgütü, en fazla aşı satın alan ülkeler sıralamasında lider konumdaki Kanada'da her bireyin beş kez aşı yaptırması için yeterli stok bulunacağının altını çizdi.

Editör: İsveç Gündemi