İsveç ve yedi Avrupalı ​​ortak tarafından başlatılan Demokratik Yönetişim Kolaylığı fonu 2011 yılından bu yana Uganda'da insan haklarını, demokrasiyi ve sivil toplumu güçlendirmek için çalışmalar yapıyor. Ancak ülkenin cumhurbaşkanı Yoweri Museveni çalışmalarının durdurulmasına ve fonun kapatılmasına karar verdi.

Norveç haber ajansı NTB'nin aktardığına göre Museveni, ülkenin maliye bakanına yazdığı bir mektupta, demokrasi parasının "hükümeti baltalamayı amaçlayan faaliyetleri ve örgütleri finanse etmek için" kullanıldığını yazıyor.

Fona İsveç katkısı Sida aracılığıyla sağlanıyor.

Kalkınma ajansının basın sekreteri Mattias Bengtsson Byström, "Bize bu bilgilerle ulaşıldı ve Kampala'daki büyükelçilikte Sida'da çalışan meslektaşlarım, durumu diğer bağışçılarla istişare içinde takip edip değerlendirdiklerini" söyledi.

76 yaşındaki Museveni, 1986'dan beri Uganda'yı yönetiyor ve muhalefet lideri Bobi Wine'ın hileli olduğu gerekçesiyle görevden aldığı bir seçimde yakın zamanda başka bir dönem için yeniden seçildi.

NTB'ye göre, başkan, fon başladığında kendisine asla danışılmadığını ve demokrasi yardımının Uganda'nın içişlerine gereksiz bir müdahale teşkil ettiğini iddia ediyor.

Fon, ülkedeki Danimarka Büyükelçiliği tarafından yönetiliyor. Başlangıcından bu yana İsveç, Sida aracılığıyla 200 milyon SEK katkıda bulundu. Mevcut İsveç proje dönemi gelecek yıla uzanıyor.

Editör: İsveç Gündemi