Norveç Avrupa Türk Demokratlar Birliği UETD, Oslo Ofisinin açılışına, Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Esat Şafak Göktürk, UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya,  AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, UETD Norveç Başkanı Ayşegül Tutkun, UETD İsveç Başkanı Özer Eken ve vatandaşlar katıldı.

Açılış, Kur'an-ı Kerim tillaveti ve İstiklal Marşı ile başladı. 

Açılış konuşmasını yapan UETD Norveç  Başkanı Ayşegül Tutkun, Norveç'te Türk toplumunu organize bir hale getirmek olduğunu söyledi. Tutkun, '' Amacımız insanımızı Norveç'te, hayatın her sahasında kanalize olurken, büyük resmini unutmamasını sağlamaktır. Tarihinden, kültüründen kopmuş bir kişinin  dalından koparılmış bir bireyden farkı yoktur. Ufak rüzgarla bir sağa, bir sola savrulan bir toplum yerine en sert rüzgara bile dayanan köklü çınarlardan olmaktır amacımız'' dedi.

Açılışta kısa bir konuşma yapan Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi  Esat Şafak Göktürk, Avrupa'da yaşayan Türk toplumunun örgütlenmesinin önemine dikkat çekti. 

Göktürk, ''Benim uzun yıllar yaptığım görev süresi içinde vatandaşlarımızın aktif örgütlenmeleri her zaman en önemli yer verdiğim konulardan biri oldu. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın bu süreçlerini iki kulvardaki mücadelesi olarak görmek gerekir. Birincisi kendi hayatlarını idame ettirmek için verdikleri mücadele. diğeri de örgütlü bir toplum olarak hareket edebilmelerini sağlayan uğraş'' diye konuştu. 


Örgütlenmenin temel şartının eğitimden geçtiğini söyleyen Göktürk,ailelerin çocuklarının eğitimine önem vermesini ve Norveç'te ki eğitim sisteminden faydalanmasını tavsiye etti.

- STK'LARIN ÖNEMİ

 UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya ise, sivil toplum kuruluşların önemine değindi. Almanya'nın 80 milyon  nüfusu olduğunu ve iki milyon yüzbin STK olduğunu belirten Sırakaya, ''Fransa'nın nüfusu 60 milyon, 1 milyon 470 bin STK var. İsviçre'nin nüfusu 8 milyon, 80 bin STK var. Türkiye'mizin nüfusu 80 milyon, 90 STK var''dedi.,

Türkiye'de STK'ların istenen seviyede  olmamasını geçmiş dönemlerde darbe ve darbe teşebbüsünde bulunanların getirmiş olduğu menfi durumların etkisi olduğunu vurgulayan Sırakaya, son 10-12 yıldır, Türkiye'de STK'ların çoğaldığına dikkat çekti. 

Sırakaya, ''Şöyle bir baktığımız zaman Almanya'da, her 40 kişiye bir STK düşerken, ülkemizde 826 kişiye bir STK düşmektedir. Dolaysıyla burada iki tane önemli nokta var. Birincisi ülkemizde STK'ların mutlaka artması lazım. Ama, Avrupalı Türkler olarak bizi ilgilendiren soru ise Almanya'da, Fransa'da, İsviçre'de STK'ların içerisinde biz ne kadar varız. Acaba Türk toplumu olarak bizle ne kadar organize olabildik. Hayatın hangi alanında ne kadar kendimizi ifade edebiliyoruz' dedi.

Konu ile ilgili birde örnek veren Sırakaya, ''Almanya'da yaşan   Yahudi cemaatinin varlığı 200 bin civarında. Yahudi cemaatine mensup üye sayısı 98 bin 600. Toplumun yüzde 50'si organize olmuş durumda. Almanya'da 23 bölgede 105 şubeleri mevcut. Umut ediyorum Norveç'te de yaşayan 20 bin insanımızdan 10 bini organize durumda olur. Zira, organize olan küçük toplumlar, organize olamayan büyük toplumları yönetiyor durum da olur'' şeklinde konuştu. 



 AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, Avrupa'da birinci ve ikinci neslin önemli işler yaptığını aktarırken, sözlerine şöyle devam etti: 

''Ülkemizin son 15 ve 16 yıldır kaydetmiş olan mesafeyi, Avrupa'daki kardeşlerimizle, vatandaşlarımızla birlikte daha iyi yere getirebiliriz. İkinci dünya savaşından sonra Avrupa'da bir sanayileşme ve gelişme sürecinde insan faktörüne bağlı olarak 1961'den itibaren Almanya ile başlayan göç anlaşması ile Belçika ve diğer Avrupa ülkeleri ile devam eden süreçte vatandaşlarımız bu ülkelere yerleşti. İlk geldiklerinde para kazanıp hemen geri dönmeyi düşünen vatandaşlarımızın çoğunluğu dönemedi. Yurtdışında  yaklaşık 6,5 milyon insanımız var. Yaklaşık 3 milyonunun da Türkiye'ye kesin dönüş yaptığını düşünürsek yaklaşık 10 milyon bir nüfustan bahsetmek gerekir. Avrupa'da birinci ve ikinci nesil kendini koruma ile ilgili STK'lar kurduğu ve gerçekten de, dinini, ülkesini, aidiyetini  unutmaması adına önemli başarılar kazandığı bir dönem. Bundan sonraki süreçte Türk toplumunun bulunduğu ülkelerde daha iyi organize olarak STK'lara yatırım yapacağını umuyorum'' 

UETD Norveç Başkanı Ayşe Tutukun


Norveç'in Oslo Büyükelçisi Esat Şafak Göktürk



UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya





Editör: İsveç Gündemi