Sırbistan Sıla Yolu’na çıkan milyonlarca Avrupalı Türk’e güven vermeyen bir ülke. Yolların durumu geçmiş yıllara kıyasla oldukça iyi ancak özellikle hırsızlık ve kapkaç olaylarında büyük bir artış var. Geçtiğimiz yıl Avrupalı Türklerin çalınan paralarının miktarı dudak uçuklatıyor. Diğer taraftan Sahte Altın Çetesi de bu ülkede aktif durumda. Hırsızlık ve kapkaç olayları da artık çetelerin işi. Eskiden güvenli olarak görünen benzin istasyonları bile artık bu tür konularda güven vermiyor. Her Türk bayrağı veya ismini gördüğünüz yerde durup mola vermeyin.

YOLDA ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Sırbistan’da yollar otoban ve paralı. Özellikle Niş-Bulgaristan arasında ki otoban inşaatı devam ediyor. Bu yol çalışması en az bir yıl daha sürecek. İnşaat ana yoldaki trafiği etkilemiyor. Fakat çok dikkatli olmanız gerekir. Hatalı sollama yapmayın, bu bölümde tam üç nokta da polis kontrolleri var. Makedonya-Yunanistan yol güzergahını tercih ederseniz, bu yol güzergahının Makedonya sınırına olan son 60 kilometrelik bölümünde yol çalışması mevcut. Niş – Bulgaristan yol güzergahı gibi bu güzergahtaki yollar da tek şerit.

Sırbistan güzergahı yaklaşık 470 kilometre ve yollar ücretli. Otobanlara girişte otoban kartı veriliyor, ödemeler otoban çıkışında yapılıyor. Ödemeleri, Sırbistan para birimi Dinar, Euro veya kredi kartıyla da yapabiliyorsunuz. Ancak Sırbistan’a girişte para bozdurmanız en doğrusu. 1 Euro 120 Dinar. Akaryakıtınızı dinarla veya banka kartınızla ödemek en doğru tercih olur. Benzin istasyonları Euro’yu çok düşük kurdan hesaplıyor. Hırvatistan’dan Sırbistan’a Batovçi sınır kapısından giriliyor. Belgrad’a kadar olan yol ücreti otomobiller için 340 dinar, minibüsler için 1040 dinar. Macaristan – Belgrad güzergahında ise  240 ve 330 dinar olmak üzere toplam 570 dinar. Minibüsler için 710 ve 990 dinar olmak üzere toplam bin 700 dinar. Belgrad – Niş arası toplam 240 kilometre. Otomobiller için 730 dinar, minibüsler için 2 bin 190 dinar. Makedonya üzeri Niş-Leskovaç arası ise otomobiller 190 dinar, minibüsler  570 dinar.

TRANSİT YOLA  SAPMAYIN

Hırvatistan ve Macaristan’dan Sırbistan’a girişte Belgrad’a yaklaştığınızda Niş Tranzit ve Belgrad yol ayrımları veriliyor. Burada sakın Niş Tranzit yolunu tercih etmeyin, yolunuzu çok uzatırsınız, sıkıntı yaşarsınız. Siz eski yolu yani Belgrad güzergahını takip edin.

Belgrad – Niş güzergahında Niş otoban gişelerinden çıktıktan yaklaşık 2 kilometre sonra Türkiye güzergahı, Makedonya – Yunanistan ve Bulgaristan olmak üzere ikiye ayrılıyor. Makedonya üzerinden gidecek olanlar Thessaloniki (Selanik) – Skopje (Üsküp), Bulgaristan üzeri gidecek olan ise Sofia (Sofya) istikametini tercih etmelidirler. Makedonya üzerinden Niş – İstanbul bin 15 kilometre, Bulgaristan üzerinden ise Niş – İstanbul 717 kilometre.

2 MİLYON EUROYA EL KONULDU

Aşırı yol yorgunluğunun kendini baş gösterdiği bu ülkede çok dikkatli olun. Mola verin dinlenin. Yorgun ve uykusuz bir şekilde yolculuk yapmayın. Geçtiğimiz yıl meydana gelen 17 kazada toplam 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Zamanınızı kaybedin ama canınızı kaybetmeyin.

10 bin Euro’nun üzerindeki nakit paranızı beyan edin. Geçtiğimiz yıl Sırp gümrük yetkilileri Avrupalı Türkün beyan edilmeyen 2 milyon Euro’suna el koydu. El konulan paralar kolay kolay geri alınmıyor.

Sırbistan’da farlar gündüzde açık tutulmak zorunda. Aksi taktirde cezası 3 bin dinar. Kemer takmamanın, direksiyonda cep telefonuyla konuşmanın cezası 5 bin dinar. Aracınızda, ilk yardım çantası, reflektörlü yelek, yedek ampul ve reflektörlü üçgen bulunması şart, cezası 5 bin dinar. Üç yaşından küçük çocuklar için de çocuk sandalyesi gerekiyor.  Otobanda hız sınırı 120 km. Bu konuda artık taviz yok. Ülkenin bir çok noktasında sabit ve seyyar radarlarla kontroller yapılıyor. Diğer taraftan radar donanımlı sivil polis araçları da hızlı şoförlere göz açtırmıyor. Otobanda hız sınırını 20 km aşmanın cezası 3 bin, 20 ile 40 km arasında aşmasının cezası 5 bin dinar. 41 km ve üzeri aşanlar sürücüler ise mahkemeye çıkar ve mahkeme 6 bin ile 20 bin dinar arasında para cezası vererek araç kullanma yasağı koyar. Sırbistan’da trafik cezaları eğer 8 gün içerisinde peşin ödenirse yüzde 50 indirim uygulanır. Trafik polisi sadece olay yerinde 2 bin 500 dinar tutarını aşmayan para cezaları ile 45 dinar posta ücretini tahsil edebilir. Para cezaları polise sadece Dinar olarak ödenir.

 

Belgrad’ta İçişleri Bakanlığı Trafik Genel Müdürlüğü yetkililerinden Aleksandar Radenkoviç (sağ başta), şu önemli bilgileri verdi: “Ülkemizde yaşanan hırsızlık ve kapkaç olaylarından bizler de çok huzursuzuz. Bu konuda çalışmalarımız devam etmekte. Fakat bize yansımayan bir çok olayın da var olduğunu biliyoruz. Bir çok Avrupalı Türk, zaman kaybı yaşamamak için yaşadıkları hırsızlık ve kapkaç olaylarını bizlere bildirmiyor. Bildirmedikleri için de bizlerde bir şey yapamıyoruz. Çekinmesinler, korkmasınlar  polise başvurularını yapsınlar. Artık otobanlarda sıkı hız kontrolleri yapılacak. Kesinlikle hız da taviz verilmeyecek. Altın yüzük çetesine kimse kanmasın. Geçtiğimiz yıl ülkemizde genel olarak 950 bin trafik suçu işlenmiştir. Bu da çok ciddi bir rakamdır. Bu sayının düşürülmesi için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Eğer radara yakalandığınızı iddia eden polis var ise bunu video veya resimle kanıt etme mecburiyetindedir. Trafik cezaların 8 gün içerisinde peşin ödenmesinde yüzde 50 indirim uygulanır. İtiraz hakkını kullanıp mahkemeye gidenler bu indirimden yararlanamaz. Artık otobanlarda görev yapan her polis aracında video ve mikrofon vardır. Tüm görüntü ve ses kayıt altına alınmaktadır. Ülkemizde rüşvet almak ve vermekte suçtur”

 

Sırbistan İçişleri Bakanlığı Sınır Geçişleri Müdürü Drogoljub Filipoviç (soldan ikinci), Sınır Polisi Müfettişleri Duşan Pavloviç (sağ başta) ve Vesna Tesla (sağ başta) ise “ Sınırlarımızda bu yıl sıkı kontroller yapılacak. Hızlı geçiş için kesinlikle evrakların sürelerinin geçerli ve eksiz olması gerekir. Aşırı yoğunlukta sabırlı olmak gerekir. Hollanda’da legal olan bir çok uyuşturucunun bizim ülkemize sokulması kesinlikle yasaktır. Sahte silahlar bile ateşli silahlar kapsamında işlem görür. Kişi başına 10 bin Euro’ya kadar döviz girişi serbest. Bundan fazlası beyan edilmeli. Beyan edilmeyen paraya el konulur. Ziynet eşyaları aşırıysa ona da el konulur. 18 yaşından büyükler içinde 1 karton sigara hakkı var”

 

Belgrad Büyükelçimiz Mehmet Kemal Bozay, Sırbistan güzergahı için çok önemli uyarılarda bulundu: “Bu ülkede 10 bin Euro’nuzun üstündeki parayı deklere edin, korkmayın. Geçtiğimiz yıl Sırp yetkililer vatandaşımızın deklere edilmeyen 2 milyon Euro’suna el koydular. El konulan paraların geri dönüşü çok zor. Zaman gitsin can gitmesin. Geçtiğimiz yıl meydana gelen kazalarda 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu kazaların nedenine baktığınızda aşırı yorgunluk ve uykusuzluk. Onun için acele edilmesin, dikkatli olunsun. Sıkça mola verilsin. Geçtiğimiz yıl yaşanan sorunlar arasında hırsızlık olayı var. Aman ne olur hırsıza davet çıkarmasınlar. Güvenli yerlerde konaklamayı tercih etsinler. Bu konuda Sabah gazetesinin Sırbistan’da ki Hizmet İstasyonu Stari Hrast’ı tavsiye ederim”

 

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

 

T.C. Belgrad Büyükelçiliği: Krunska 73, Belgrad

Tel: +381 11 333 24 00

Polis: 192

İlk yardım: 194

İtfaiye: 193

Sırbistan Otomobil Kulübü AMSS: 1987

THY Belgrad Ofisi: +381 11 303 61 95

 

SIRBİSTAN’DAKİ DIŞ BÜYÜKELÇİLİKLER

 

ALMANYA:   Ulica Kneza Milosa 76, Belgrad   Tel: +381 11 306 43 00

 

AVUSTURYA:Kneza Sime Markovica 2, Belgrad   Tel: +381 11 333 65 00

 

BELÇİKA:     Krunska 18, Belgrad  Tel: +381 11 323 00 18

 

FRANSA:      Ulica Pariska 11, Belgrad  Tel: +381 11 302 35 00

 

HOLLANDA: Simina 29, Belgrad  Tel: +381 11 202 39 00

İSVEÇ:          Ledi Pedzet 2, Dedinje, Belgrad Tel: +381 11 206 92 00

 

AKARYAKIT ÜCRETLERİ

 

1 Euro = 120 Dinar

Süper benzin:                      1,10 Euro

V-Power:                               1,15 Euro

Dizel:                                     1,10 Euro

V-Power Dizel:                    1,16 Euro

LPG                                       0,57 Euro

 SABAH

Editör: İsveç Gündemi