1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yurt dışından Türkiye'ye seyahat edenler için kategorilendirme şu şekilde:

1- Yasaklı ülkeler

Vatandaşları Türkiye'ye giriş yapması yasak olan ve sadece transit geçebilecek olan ülkeler; Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka. Transit geçişler mümkün olduğu için bu ülkelerden Türkiye'ye yapılan uçuşlar devam ediyor.

Ne var ki başka bir ülkeden geldiği halde son 14 gün içinde bu ülkelerden birinde bulunduğu anlaşılan kişilerden Türkiye’ye varış saatinden en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu isteniyor.

Bu raporu veren kişiler yine de gittikleri ilin valiliklerince belirlenecek yerlerde 14 gün süreyle karantinada kalmak mecburiyetinde. Ancak karantinan sonunda PCR test sonucu negatif çıkarsa bu kişiler Türkiye'de serbestçe dolaşabiliyorlar. Test negatif çıkmazsa 14 günlük karantina yeniden başlıyor ve test negatif çıkıncaya kadar devam ediyor.

2- Yasaklı olmayan ancak zorunlu karantina uygulanan ülkeler

Afganistan ve Pakistan vatandaşlarının Türkiye'ye girişi yasak değil ancak bu iki ülkeden gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulaması var.

Bu karantina uygulamasının süresi ise 10 gün ve karantinanın 7. gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sona eriyor.

3- PCR test raporu gerekli olan ülkeler

Birleşik Krallık, İran, Mısır ve Singapur’dan gelen kişilerden varış zamanında en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu isteniyor.

4- Sadece sertifika ve test sonucu gerektiren ülkeler

İlk üç kategoride olmayan tüm ülkelerin vatandaşları Türkiye’ye girişlerinden en az 14 gün önce aşı yaptırdıklarına ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere son altı ay içinde Covid-19 hastalığını geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenmiş belgeyi göstermek zorunda.

Bu belge gösterildiği takdirde negatif sonuçlu test raporu istenmiyor ve bu kişiler için karantina uygulanmıyor.

Aşı sertifikası veya hastalığın geçirilmiş olduğuna dair belge bulunmuyorsa, girişten en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu veya girişten en fazla 48 saat önce yapılmış negatif hızlı antijen test sonucu yeterli sayılıyor.

Örnekleme yapılabiliyor

Türkiye’ye girişlerde yolcular varış noktalarında örnekleme temelinde PCR testine tabi tutulabiliyor.

Bu olduğu takdirde gelen yolcuların ancak test örnekleri alındıktan sonra nihai varış yerlerine gitmelerine izin veriliyor.

Test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda ise Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Rehberi doğrultusunda tedavileri yapılıyor ve yakın temasta bulundukları kişiler için kendilerinin belirledikleri adreslerde 14 günlük süre ile karantinada kalmaları sağlanıyor. Karantina 10 gün sürüyor ve yapılacak test negatif çıkarsa karantina sona eriyor.

Delta varyantı için daha uzun karantina

Ancak bu kişilerden Delta varyantı taşıdığı tespit edilenlerin karantina koşulları 10 yerine 14 gün sürüyor.

Son olarak tüm yolcuların Türkiye varışlı uçuşlarında 'yolcu bilgi formu' doldurmaları isteniyor.

6 yaşından küçük çocuklar için bu şartların hiçbiri bulunmuyor.

Editör: İsveç Gündemi