AB, Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçları için kullanılmak üzere 3+3 milyar Euro’luk destek taahhüdünde bulunmuştu. Bu ziyaret vesilesiyle, AB liderleri Türkiye’nin yardım programını yerinde inceledi. İncelemeler kapsamında gündeme gelen konular şöyle: Bugünden itibaren AB’nin 3+3 milyar Euro akışı sağlanacak. Önümüzdeki 3 yıl içinde 6 milyar Euro kullanılacak. Paranın tamamı için vize verildi.

GERİ KABUL ŞARTI
Geri Kabul Anlaşması, sadece vize muafiyeti ile birlikte uygulanacak. Öte yandan AB, ‘pozitif işbirliği içinde olalım, sürece destek verelim’ mesajı verdi. Bununla birlikte, yaz başlamadan ilk bir milyar dolar teslim edilmesi kararlaştırıldı. Kamplardaki yiyeceğin karşılanması, Suriyelilerin istihdamı, kampların modernizasyonu, Gaziantep, Mardin, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa’ya kent nüfusundan fazla kullanılan alt yapı çalışmaları için özel krediler sağlanması konusunda uzlaşmaya varıldı.

AB-Türkiye işbirliği nasıl yürütülecek?

Almanya Başbakanı Merkel ve bazı AB liderleri Türkiye’nin Suriyeli mültecilerle ilgili çalışmalarını ve yardım programlarını yerinde inceledi:

-Bugünden itibaren AB’nin vaad ettiği 3+3 milyar doların akışı sağlanacak.

-Önümüzdeki 3 yıl içinde 6 milyar dolar kullanılacak.

-Daha önce ikinci 3 milyar dolar konusunda sıkıntılar vardı şimdi projeler ve yapılan işler yerinde izlendi ve paranın tamamı için vize verildi.

-Geri kabul sadece ve sadece vize muafiyeti ile birlikte uygulanacak.

-AB Pozitif işbirliği içinde olalım sürece destek verelim mesajı verildi.

-Yaz başlamadan ilk bir milyar dolar teslim edilecek.

Kaynak işte bu amaçlarla kullanılacak

AB’den gelen paranın nerelerde ve nasıl kullanılacakları 4 başlık halinde netleştirildi:

1: Kamplardaki yiyeceğin karşılanması.

2. Suriyelilerin istihdamı.

3. Kampların modernizasyonu.

4. Kampların dışında da Suriyeliler var ve Gaziantep, Mardin, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa’ya kent nüfusundan fazla kullanılan alt yapı çalışmaları için özel krediler sağlanacak.
Editör: İsveç Gündemi