Aydın’da, evlerde su tasarrufu için mobil destekli sistem geliştiren fen lisesi öğrencileri Ali Semih Ural ve Kaan Uz, DSİ Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Türkiye Gençler Su Ödülü Proje Yarışması’nda birincilik elde etti. Geçen yıl kuraklığı anlatan bir belgesel izledikten sonra su sorununa pratik çözümler bulmak için çalışma başlatan iki genç, evdeki su tesisatının çeşitli bölümlerine akıllı sayaç aparatları takarak bir tasarruf yazılımı yaptı. Cep telefonuna yüklenen uygulamayla banyo, mutfak ve diğer alanlardaki su tüketimini anlık takip etme imkanı sağladı.

TÜBİTAK 52. Liselerarası Proje Yarışması’nda teşvik ödülü kazanan öğrenciler, DSİ Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Türkiye Gençler Su Ödülü Proje Yarışması’nda birinci oldu. İsveç’te bu yıl çevrim içi düzenlenecek Gençler Su Ödülü yarışmasında Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı.

Hedef seri üretim

11. sınıf öğrencisi Kaan Uz, oluşturdukları modelin dünya geneline uygulanabilir durumda olduğunu belirtti, “Umuyoruz ki İsveç’ten de başarılı bir şekilde dönüp bu modeli seri üretimle dünya genelinde kullanıma sokacağız” dedi. Ali Semih Ural da, “Hedefimiz kullanıcıların kendilerini kontrol edip hane su tüketiminin azaltılması” diye konuştu.

Editör: İsveç Gündemi