Fransa'da çok tartışılan isimlerden Didier Raoult CNEWS kanalına verdiği röportajda, "İki farklı virüsle iki enfeksiyon geçirdiği tespit edilen en az 50 vakamız var. Bunu başlangıçta ikinci bir enfeksiyon olarak tanımladık, daha sonra virüsün aynı olmadığını gördük" dedi.

İlk dalganın sonunda Covid-19 kaynaklı ikinci bir dalganın olmayacağını iddia eden Raoult, "Şu anda yaşadığımız şey ikinci dalga değil, başka bir salgın. Şu anda sahip olduğumuz tüm yeni vakalar, Mart-Nisan aylarında ortaya çıkan virüsten değil farklı virüslerden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Raoult bu nedenle ilk kez Covid-19 yakalanan bazı hastalarda, yakın ama farklı olan bir virüsle yeniden enfekte olma ihtimalinin olduğunu savundu.

Raoult neden bilim dünyasının en çok tartışılan ismi oldu?

Fransız mikrobiyolog Didier Raoult, koronavirüs salgını sonrası özellikle Covid-19 hastaları üzerinde denediği sıtma ilacı çalışmalarıyla gündeme gelmişti.

Fransa Sağlık Bakanlığı, ilacın Covid-19 hastalarına reçete olarak yazılmasına onay vermiş, ABD Başkanı Donald Trump da ülkesinde sıtma ilacının kullanılması gerektiğini belirtmişti.

Doktorlar, Raoult hakkında şikayette bulundu

Daha sonra Didier Raoult hakkında yüzlerce doktor etik kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle şikayette bulundu.

Şikayette bulunan doktorlar Didier Raoult'ü hiçbir somut kanıt olmamasına rağmen Covid-19 hastalarının tedavisinde sıtma ilacı hidrosiklorokinin kullanılmasını önermekle suçluyor. Bu sebeple de başarısı kanıtlanmamış bir çözümün reklamının yapılmasının tıbbi etik kurallarına aykırı olduğu belirtiliyor.

Profesöre yöneltilen diğer bir eleştiri de Raoult'ün klinik testleri kurallarını gerektiği şekilde uygulamamış olması.

Hidroksiklorokinin Covid-19 için etkili değil

ABD'nin önde gelen tıp dergilerinden Lancet'te yayımlanan bir araştırmada bu ilacın ve türevlerinin hastalara iyi gelmediği hatta kendilerini kalp rahatsızlıkları gibi başka risklerle karşı karşıya bıraktığının altı çizilmişti.

Araştırmanın yayımlanmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü de ilacın tedavilerde kullanılmaması çağrısında bulunmuştu.

Editör: İsveç Gündemi