Mustafa Yeneroğlu konuyla ilgili, “Ülkemiz yaklaşık 5 yıldır süren Suriye iç savaşından kaçan sığınmacılara ev sahipliği yaparak milyonlarca insanın canının kurtulmasına neden olmuş, insanlık adına tüm dünyaya örnek bir davranış sergilemiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin açık kapı politikası ile gelen Suriyeliler için kamplar kurulmuş, kamplarda kalmak istemeyenler ülkemizin farklı yerlerine yerleşmişlerdir. Devlet ve millet olarak ensar duyarlılığıyla gerekli yardımlar sağlanmış, insanlarımız misafirperverliğin en güzel örneğini ortaya koymuşlardır.

Ne yazık ki, bu denli yoğun göç dalgası sebebiyle Suriyeli insanların yaşadığı yerlerde bazı muhtelif olaylar da çıkmıştır. Zaman zaman gerginlikler yaşanmış, bu gerginlikler kısa sürede yatışmıştır. Ancak bu olaylar, gerek ana akım medyada, gerekse yerel basın kuruluşlarında bazen insani boyutlarla değil toplumu tahrik edici ve sığınmacıları ötekileştirici söylemler ile ele alınmıştır. Ayrıca, bazı gazetelerde dile getirilen Suriyeli insanların yaşam tarzlarını küçümseyici açıklamalar, mültecilere karşı önyargıları beslemiştir.

Irkçılık boyutuna varacak bazı söylemler, savaştan canlarını kurtaran insanların duygularını ve onurlarını hiçe sayarak sorumsuzca söylenmiştir. Vatandaşlarımızla sığınmacılar arasındaki dayanışmayı artırıcı açıklama ve adımlara daha fazla ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde yapılan bu talihsiz açıklamalar üzücüdür. Devlet ve milletimizin duyarlılığını ve zenginliğini yansıtan Suriyeli kardeşlerimize yönelik bu açıklamalardan kaçınmaya, özellikle medyayı daha sorumlu davranmaya davet ediyorum.”, açıklamasında bulundu.
Editör: İsveç Gündemi