AB Aşı Sertifikasına ilişkin kuralların Komisyon tarafından yeni kabul edilmesinin ardından AB ve Schengen Bölgesi ülkeleri, aşı sertifikalarının geçerliliği 1 Şubat'tan itibaren sona eren tüm yolcular için ek kuralların uygulanacağını duyurdu.

Verilere göre , yeni kurallar yürürlüğe girer girmez, yalnızca birincil aşılamayı gösteren süresi dolan bir aşı kartına sahip olanlar, test ve karantina gereksinimleri gibi daha katı giriş kurallarına tabi olacaklar.

Öte yandan, destekleyici atış olarak da bilinen ek bir aşı dozu alanlar ve ikinci dozunu kısa bir süre önce almış olanlar, test ve karantina önlemlerine uymak zorunda kalmadan kolaylaştırılmış kurallar altında seyahat edebilecekler.

Komisyon, aşı kartlarının ikinci dozun alınmasından sonraki 270 gün boyunca geçerli kalmasını önermesine rağmen, Üye Devletler seyahat önlemleri konusunda kendi kararlarını verebildiler.

Avusturya, Hollanda ve İsviçre, önümüzdeki Salı gününden itibaren yeni tedbirlerin uygulanacağını açıklamış olan AB/Schengen Bölgesi ülkelerinden sadece birkaçı.

Geçen hafta Avusturya makamları, birincil aşı sertifikalarının ülkeye ancak son dozun son 270 gün içinde alınması halinde izin verileceğini duyurdu. Ancak Avusturya'da iken "2-G" statüsünü kanıtlamak için sadece son 180 gün içinde tam aşı olduğunu gösteren aşı kartlarının kabul edileceği vurgulandı.

Avusturya makamları , "1 Şubat 2022'den itibaren Avusturya'da kaldığınız süre boyunca "2-G" durumunuzu kanıtlamak için 2. aşınızın geçerliliği 180 güne indirilecektir."

Avusturya'ya benzer şekilde , Hollanda makamları 1 Şubat'tan itibaren aşı sertifikalarının geçerliliğinin 12 aydan dokuz aya indirileceğini söyledi. Bu, Hollanda'ya ulaşırken geçişlerinin geçerli sayılması için herkesin bir takviye atış alması gerektiği anlamına gelir.

Ek olarak, İsviçre de AB Komisyonu'nun tavsiyesine uyacak ve yalnızca sahibinin son aşı dozunu 270 gün içinde aldığını gösteren aşı geçişlerini tanıyacaktır. Ek bir doz alarak aşı kartının geçerliliğinin uzatılabileceği açıklandı.

Diğer ülkelerin aksine Belçika Danışma Komitesi, 1 Mart'tan itibaren aşı sertifikalarının geçerliliğini 270 günden 150 güne düşürmeye karar verdi. Böyle bir karar, daha fazla insanı COVID-19 rapel dozu almaya zorlamak için alındı.

Editör: İsveç Gündemi