Slovenya'nın başkenti Ljubljana'daki atık arıtma merkezi RCERO, Avrupa'daki en büyük ve modern atık tesislerinden biri. Burada her yıl 170 bin ton atık işleniyor ve bunların yüzde 98'i gübre ya da yakıta dönüştürülüyor. Avrupa Birliği Bölgesel Politikası tarafından desteklenen bu proje diğer ülkeler için de örnek teşkil ediyor.

Edita isimli bir öğrenci, bu arıtma tesisinde rehberlik yapıyor. 10 senedir çöpünü ayırdığını ifade eden Edita, sadece iki yıl içinde bu atık merkezi sayesinde, Slovenyalıların çöplerini geri dönüştürme alışkanlığının tamamen değiştiğini söylüyor ve "Başta insanlar; neden çöpleri ayırmalıyız, bu bizim işimiz değil ki, bunun için bize para ödemiyorlar, aksine hizmet almak için biz para ödüyoruz gibi tepkiler verdi. Ama 1-2 sene sonra bu görüşü benimsediler ve şu an çöplerini ayırmayan birini gördüklerinde buna oldukça şaşırıyorlar." diye ekliyor.

Ücretsiz gübre ile tasarruf etmek
Arıtma tesisi, şehrin yeşil alanlarının bakımı için ücretsiz gübre sağlıyor. Tivoli Parkı'nda her sene 80 ila 100 metreküp gübre kullanılıyor. Ülke bu sayede bitkilerin bakım maliyetini azaltıyor.

Ülke nüfusunun yarısına tekabül eden yaklaşık 800 yüz bin kişi, bu atık merkezinden faydalanıyor.

Editör: İsveç Gündemi