Ülkenin resmi haber ajansı Ritzau'nun haberine göre, 3 yıl önce çıkan sığınmacı yasası çerçevesinde umduğunu bulamayan Danimarka'nın sığınmacıların 186 bin kron parasına ve bir aracına  el koyduğu belirtildi.

İsveç devlet radyosu SR ise, 3 yıl önce sığınmacıların ziynet eşyaları ve paralarına el konulmasını kapsayan yasanın bütün dünyada büyük tepki çektiğini ve Nazi politikasına benzetildiğini hatırlattı.

Öte yandan hükümeti dışarıdan destekleyen aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi ile Sosyal demokrat Parti, yasanın sıkıştırılması gerektiğini ve gerektiğinde sığınmacıların yurtdışındaki hesaplarına da el konulmasını istedi.

Göçmen Bakanı Inger Støjberg ise Ritzau'ya yaptığı açıklamada, sığınmacıların yurtdışında bankada yatan hesaplarını kontrol etmenin zor olacağını söyledi. Danimarka'ya gelen sığınmacıların sayısında büyük azalma olduğuna işaret eden Støjberg, alınan önlemler çerçevesinde geçen sene Danimarka'ya gelen sığınmacı sayısının son 10 yılın en düşük seviyesine gerilediğini kaydetti.

- Yasa 2016'da yürürlüğe girmişti

2016'nın Şubat ayında yürürlüğe giren yasaya göre, 
sığınmacıların 10 bin krondan fazla nakit parasına el konulacak. Ayrıca, toplam değeri 10 bin kronu geçen mücevher, saat, bilgisayar ve telefon gibi eşyalar da sığınmacılardan alınacak. Nişan, evlilik yüzükleri ile manevi değeri bulunan mücevherler ise kapsam dışında olacak.

Sığınmacıların çantası aranacak, ziynet eşyaları satılacak

Bu eşyalar açık artırma ile satılarak sığınmacıların kalış, eğitim ve sağlık masraflarını karşılamada kullanılacak. Sığınmacılar yanlarında ne kadar para olduğunu söylemek zorunda bırakılırken, polise de sığınma başvurusu yapanların üstlerini ve çantalarını arama yetkisi verilecek.

Editör: İsveç Gündemi