Bazı ülkeler bu ayın başlarında bazı kısıtlamalarını kaldırırken , Finlandiya, Litvanya, Fransa, Portekiz ve Litvanya gibi diğerleri durumu bir kez daha değerlendirmeye ve ardından karar vermeye karar verdi.

Finlandiya, yolcuların artık test şartına tabi olmayacağını açıklayan en son ülke oldu. Finlandiya makamları, aşılı tüm yolcuların artık test kurallarından muaf olduğunu açıkladı.

Test zorunluluğundan muafiyet, menşe ülkesine bakılmaksızın aşılama sürecini tamamlayan tüm yolcular için geçerlidir.

Bu, Finlandiya'nın artık yalnızca AB vatandaşları için değil, üçüncü ülke vatandaşları için de daha rahat giriş kuralları uyguladığı anlamına geliyor.

Öte yandan virüse karşı aşılanmamış yolcular da giriş kurallarına tabi olmaya devam edecek.

Finlandiya'ya benzer şekilde, Fransız makamları, tüm aşıları tamamlanmış yolcuların artık giriş öncesi test şartından geçmek zorunda kalmadan ülkeye girişine izin verildiğini duyurdu.

Fransa İçişleri Bakanlığı, test şartının kaldırılmasının üçüncü ülke vatandaşları da dahil olmak üzere tüm yolcular için geçerli olduğunu açıkladı.

"Avrupa düzenlemeleri kapsamında aşılanan yolcular için ayrılışta daha fazla test gerekmeyecek. Bakanlığın açıklamasında, tam bir aşı takviminin kanıtı, menşe ülke ne olursa olsun Fransa'ya varmak için yeterli oluyor" dedi .

Böyle bir açıklama, ülkeye kısıtlamasız girişe izin verilebilmesi için herkesin Fransa'ya vardıklarında geçerli bir aşı sertifikası sunması gerektiğini göstermektedir.

Fransa şu anda yalnızca, kişinin son dokuz ay içinde birincil aşılamayı tamamladığını gösteren aşı kartlarını kabul etmektedir.

AB/Schengen Bölgesi ve AB Dijital COVID-19 Sertifikasına bağlı diğer birkaç üçüncü ülke için test gereksinimini kaldırmanın yanı sıra Yunanistan, ABD, Kanada ve Avustralya'dan gelenler için de böyle bir gerekliliği sona erdirdi.

Yunan Sivil Havacılık Otoritesi bu haftanın başlarında, yukarıda bahsedilen üçüncü üç ülkeden gelen yolcuların artık kolaylaştırılmış kurallar çerçevesinde girişine izin verildiğini duyurdu. ABD, Kanada ve Avustralya'dan gelen yolcular, yakın zamanda aşılandıklarını, iyileştiklerini veya test edildiklerini kanıtladıkları sürece Yunanistan'a artık kısıtlama olmaksızın girebilirler.

Yunanistan, aşının son dozunun son dokuz ay içinde yapıldığını kanıtlayan belge şartıyla aşı sertifikalarını kabul etmektedir. Öte yandan, geri alma sertifikaları sadece 180 gün süreyle geçerlidir.

Yukarıda belirtilen ülkelere ek olarak, Litvanya, İsveç ve Portekiz de AB/Schengen Bölgesi ve diğer bazı belirli üçüncü ülkeler için test şartını kaldırdı.

Portekiz'in AB'den gelen yolcular ve AB Dijital COVID Sertifikasına başarıyla bağlanan diğer birkaç üçüncü ülke için test şartını kaldırdığını bildirdi.

Yeni kurallara uygun olarak, AB'den gelen yolcuların yanı sıra aşı sertifikaları Portekiz'de tanınan üçüncü ülkelerden gelenlerin, geçerli bir belgeye sahip olmaları koşuluyla artık kısıtlamasız girişlerine izin verilmektedir.

Portekiz aşı, iyileşme ve test sertifikalarını kabul eder. Portekiz'de bir aşı sertifikasının tanınması için, belgenin, sahibinin son dokuz ay içinde aşılandığını veya bir destekleyici aşı yaptırdığını kanıtlaması gerekir.

Belge, sahibinin son 180 gün içinde virüs bulaştığını kanıtladığı sürece kurtarma sertifikaları kabul edilir. Testlere gelince, Portekiz hem PCR hem de hızlı antijen testlerini kabul ediyor.

Benzer şekilde, Litvanya makamları 15 Şubat'tan bu yana AB/AEA'dan gelen tüm yolcuların kolaylaştırılmış kurallar kapsamında girebileceğini duyurdu.

Litvanya Sağlık Bakanlığı'nın duyurusu doğrultusunda, AB/AEA'dan gelen yolcuların yanı sıra geçerli bir AB Dijital COVID Sertifikasına sahip üçüncü ülke vatandaşları artık ön giriş sınavı gibi ek giriş kurallarına tabi olmak zorunda kalmadan ülkeye girebilirler.

İsveç ayrıca giriş kurallarını da kolaylaştırdı. Geçen haftadan bu yana AB/Schengen Bölgesi'nden gelen yolcular, giriş öncesi veya varış sonrası test gerekliliklerinden geçmek zorunda kalmadan İsveç'e girebilirler.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, "COVID-19'a karşı enfeksiyon kontrol önlemlerini aşamalı olarak kaldırmak için devam eden çalışmaların bir parçası olarak, Hükümet bugün İskandinav ülkelerinden ve diğer AB ve AEA ülkelerinden İsveç'e girişle ilgili tüm kısıtlamaları kaldırmaya karar verdi" dedi.

Bazı AB ülkeleri, aşıları tam olan AB üyesi olmayan vatandaşlar için test şartını kaldırırken, İspanya başka bir karar almaya karar verdi. İspanyol makamları bu haftanın başlarında, 12 ila 17 yaş arasındaki üçüncü ülke yolcularının artık geçerli bir aşı sertifikası sunmalarının gerekmeyeceğini duyurdu.

Bu, bu yaştaki üçüncü ülke gezginlerinin artık İspanya'ya yalnızca varıştan 72 saat önce alınan negatif bir COVID-19 testi sonucu sunarak seyahat edebilecekleri anlamına geliyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), en son harita güncellemesi ile tüm Avrupa ülkelerinin COVID-19 hastalığından yüksek oranda etkilenmeye devam ettiğini ve bu nedenle hepsinin koyu kırmızıya boyandığını göstermiştir.

Bununla birlikte, AB/Schengen Bölgesi ülkeleri, ECDC'nin zorunlu olmayan seyahatlerden kaçınma çağrısına rağmen giriş kurallarını kolaylaştırıyor.

Editör: İsveç Gündemi