Mutasyonların yeni türleri, kısıtlamalar, toplumların salgın nedeniyle yorgunluğu ve daha nicesi...

Tüm gelişmeler içinde hayatın devam ettiği zor günlerden biri daha geride kaldı.

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayısı 78 milyon 702 bini, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 730 bini, iyileşenlerin sayısı 55 milyon 355 bini aştı.

Tüm dünyada olduğu gibi İsveç'te de son 24 saat gergin ve yine stresli geçti. Sağlık sistemi üzerindeki baskı artmaya devam ederken, 6 bin 609 yeni vaka ve 112 can kaybı açıklandı.

Toplumun Halk Sağlığı Kurumu ve sağlık otoritesine karşı olan güveni tükenme noktasına geldi. Salgın başladığından bu yana ilk kez Halk Sağlığı Kurumu'na olan güven yüzde 50'nin aldına düştü.

Toplum genelinde salgınla mücadelede yeterince tedbir alınmadığı duygusu hakimken, buna karşın toplumun hareketleri de kısıtlama taleplerinin aksini gösteriyor. Öreğin: Daha sert kısıtlamalar gerekli, maske gerekli vs.vs. ancak toplumda belli saatlerde özellikle toplu taşıtlarda maske takmanın zorunluğu olduğu açıklanmasına rağmen maske takmak toplumda yaygın görülmüyor.

Yeni mutasyonun görüldüğü İngiltere ve Danimarka'la bağlantılar kesildi. Ancak yarın itibarıyla İngiltere ile 48 saatliğine askıya alınan uçuşlarla ilgili süre doluyor. İsveç'te gergin durum devam ederken, dünyanın geri kalanında da durum pek farksız değil.

Vaka sayısı ABD'de 18 milyon 725 bini, Hindistan'da 10 milyon 111 bini, Brezilya'da 7 milyon 343 bini ve Rusya'da 2 milyon 933 bini geçti.

ABD hükümeti, Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısından ilave 100 milyon doz satın almak üzere anlaştı.

Fransa, Covid-19'un daha hızlı yayılan bir türünün ortaya çıkmasının ardından İngiltere'ye uyguladığı "seyahat kısıtlamasını" kaldırdı. İki ülke arasında hava, deniz ve demir yolu ulaşımının 23 Aralık sabah saatlerinde yeniden başlamasını öngören protokol imzalandı.

Hollanda da İngiltere'ye uyguladığı seyahat yasağını test sonuçlarının negatif olması şartıyla kaldırdı.

İngiltere'de hızlı yayılan bir başka tür ortaya çıktı
İngiltere'de ise Güney Afrika'dan gelen 2 kişide Covid-19'un daha da hızlı yayılan bir başka türünün tespit edildiği bildirildi.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza'nın Danışmanı Dr. Walter Ricciardi, İtalya ulusal topraklarında bulunan düzensiz göçmenler dahil herkese Covid-19 aşısının sunulacağını belirtti.

İsrail'de de İngiltere'de ortaya çıkan daha bulaşıcı türden vaka tespit edildi.

Salgının kontrol altına alınamadığı İsviçre'de halk, Noel tatili öncesi süpermarketlere adeta akın etti.

Peru'da Covid-19 vaka sayısı 1 milyonu geçti

Arjantin Ulusal İlaç, Gıda ve Sağlık Teknoloji İdaresi (ANMAT), atların ürettiği antikorlara dayanan ve Covid-19 tedavisinde etkili olduğu belirtilen "hiperimmün at serumu"nun virüsü sert ve orta şiddette geçiren hastalarda kullanımına onay verdi.

ANMAT, BioNTech/Pfizer'ın geliştirdiği "BNT162b2" Covid-19 aşısının "acil durumda" kullanımını onayladı.

Peru, "Latin Amerika'da vaka sayısı 1 milyonu geçen 5'inci ülke" oldu. Yetkililer, ülkede Covid-19 vaka sayısının salı gecesi itibarıyla 1 milyon 153'e ulaştığını açıkladı.

Malezya hükümeti, salgının turizm sektörüne olumsuz etkilerini azaltmak ve sektörün canlanmasını sağlamak için "2020-2030 Ulusal Turizm Politikası" planını kamuoyuna sunarken, ülkedeki üst düzey dini yetkililer de Covid-19 aşısının İslam'a göre uygun olduğunu açıkladı.

Tunus, akşam saatlerinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının 15 Ocak'a kadar uzatıldığını ve yılbaşı eğlenceleri dahil tüm kutlamaların yasaklandığını duyurdu.

Avustralya yönetimi, Sydney'de Covid-19'un yayılmasını engellemek amacıyla kısıtlamaları artırdığını duyurdu. Bu kapsamda Sydney'de Noel tatili boyunca evlerde en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek.

Editör: İsveç Gündemi