AB, 1 Temmuz'dan itibaren 27 ülkede geçerli olacak ve yaz sezonunda kıta içerisinde seyahat etmeyi kolaylaştıracak bir QR kod sisteminin kullanımına başlamıştı.

Ülkenin büyük şehirlerinden Milan'oda siber suçlar departmanıyla ortak yapılan operasyonda, 250 bin kişinin sahte tanımlama verileri içeren sisteme kayıt olduğunu, binlerce kişinin de satın alma işlemi için sırada beklediği kaydedildi. İtalyan polis ekipleri sahte kod siteminin 110 ila 130 euroya satıldığını açıkladı.

Sahte kod sisteminin Covid-19 aşısı olmayanları olmuş gibi ya da Covid-19'a yakalanıp iyileşmiş gibi gösterdiği belirtiliyor. Sistem ayrıca müşterilere sahte Covid-19 negatif test sonucu sağlıyor.

Milano Siber Suçlar Departmanı polis memuru Gian Luca Berruti, "Binlerce müşterinin sahte geçiş sertifikaları için beklediğini saptadık. Bunlar içerisinde AB dışından ülkelerde yaşayan kişiler de var. Sistemde gerçek Covid-19 sertifikaları da bulunuyordu." diye konuştu.

Avrupa'da 50 milyon kişi Covid-19'a yakalandı

Berruti söz konusu sistemin yapay zeka yöntemiyle tespit edildiğini belirterek, "Bu sahte sertifikaları almak isteyenleri uyarıyoruz. Bu suça ortak olmak ve sahte belge kullananlar 6 seneye kadar hapis cezası alabilir. Sistemde çevrimiçi olarak potansiyel müşterileri görebiliyoruz." diye de sözlerine ekledi.

Avrupa genelinde bugüne kadar 50 milyona yakın kişi koronavirüse yakalandı, salgın kaynaklı can kaybı 1 milyon 100 binin üzerinde gerçekleşti. AB Komisyonu yaz sezonunun yaklaşması sebebiyle mayıs ayında tatilcilerin kıta içerisinde seyahat etmesini sağlayacak Covid-19 geçiş sertifikası konusunda uzlaşmaya varmış, söz konusu sistem 1 Temmuz'da yürürlüğe girmişti.

Editör: İsveç Gündemi