Buna ek olarak, Reuters, bir AB yetkilisine göre, Rus havayollarına yönelik Avrupa çapında bir yasağın, Pazar günü AB Dışişleri Bakanları tarafından tartışılacak Moskova'ya yönelik ek bir yaptırım paketinin parçası olabileceğini bildirdi.

24 Şubat'ta Rusya, aylarca tırmanan tansiyonun ardından Ukrayna'daki işgali “özel askeri operasyon” olarak nitelendiren Rusya Devlet Başkanı'nın talimatıyla Ukrayna'ya saldırdı .

Komşu Ülkeler Ukrayna'yı Destekliyor, Rus Hava Yollarını Hava Sahalarından Durduruyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Polonya, Romanya ve Moldova, Rusya'nın havayollarına yasak getirdi.

Polonya'nın kararı Başbakan Mateusz Morawiecki tarafından doğrulandı.

Polonya üzerindeki hava sahasının Rus havayollarına kapatılmasına yol açacak bir kararın hazırlanması emrini verdim” dedi.

Romanya ve Moldova da Rus havayollarına kısıtlamalar getirdi.

Baltık Ülkeleri Oybirliğiyle Rus Hava Yollarına Yasak Getirmeye Karar Verdi

Baltık ülkeleri, Estonya, Letonya ve Litvanya, bu ülkelerdeki yetkililere göre diğer devletleri benzer önlemler almaya çağıran Rus havayollarının hava sahalarını yasakladı.

"Bütün AB ülkelerini aynı şeyi yapmaya davet ediyoruz. Demokratik semalarda saldırgan devlet uçaklarına yer yoktur. #StandWithUkraine,” Estonya Başbakanı Kaja Kallas bu konuda dikkat çekti.

Letonya hükümeti, hava sahasını her iki komşu ülke ile koordineli olarak kapatmak için Litvanya ve Estonya'ya katıldı.

Litvanya Ulaştırma Bakanı Marius Skuodis, "Litvanya, Rus uçaklarını hava sahasından yasaklama konusunda Letonya ve Estonya'ya katılıyor" dedi.

İskandinav Ülkeleri de Rus Hava Yollarına Yasak Getiriyor

Finlandiya, Danimarka ve İsveç de Ukrayna'daki mevcut durum nedeniyle hava sahalarını Rus hava trafiğine kapatma planlarını açıkladılar.

Ayrıca Almanya'daki yetkililer de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı nedeniyle hava sahalarını Rusya'nın uçaklarına kapatacaklarını duyurdu.

Almanya Federal Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanlığı'na göre, Ulaştırma Bakanı Volker Wissing "Rus uçakları için Alman hava sahasının engellenmesini destekliyor" ve ayrıca "bunun için her şeyin hazırlanmasını emretti".

Ayrıca Alman havayolu şirketi Lufthansa, RT'ye göre "Rus hava sahasında olan uçuşların "kısa süre sonra tekrar terk edeceğini" vurgulayarak Rusya'ya yaklaşan uçuşlarını iptal etti.

Yukarıda belirtilen ülkelerin yanı sıra İzlanda, Birleşik Krallık, İrlanda, Bulgaristan, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya da Rus havayollarının hava sahalarını yasakladı.

Rusya da benzer önlemler aldı ve diğerlerinin yanı sıra Litvanya, Letonya, Estonya, Slovenya'daki havayollarından Rus hava sahası uçuşlarına girmeyi yasakladı.

Editör: İsveç Gündemi