Rus hükümetinin dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna konusunda Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara karşı önlem olarak bu ülkeyle nükleer ve enerji bağlantılı araştırma anlaşmalarını durdurulduğu bildirildi.
Rusya aynı nedenlerle, kendi nükleer araştırma kurumu Rosatom ile ABD enerji bakanlığı arasındaki anlaşmaya da son verdiğini duyurdu. Bu anlaşma, Rus araştırma reaktörlerinin düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum kullanımına dönüştürülmesinin fizibilitesi çalışmalarını düzenliyordu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü silahüretimine uygun derecedeki uranyumun arıtılması konusunda ABD ile aralarında var olan bir anlaşmayı da askıya almıştı.

Bu adım, iki ülke arasında Ukrayna ve Suriye anlaşmazlıklarında Rusya'nın nükleer silahsızlanmayı yeni birpazarlık kozu olarak kullanmayı düşündüğü biçiminde yorumlanıyor.

Rus hükümetinin İnternet sitesinde yer alan açıklamada, nükleer enerji alanındaki Rus-Amerikan işbirliğini de kapsayan yaptırımların düzenli olarak yenilenmesi ABD tarafına karşı, karşı önlemlerin alınmasını gerekli kılmaktadır" denildi.

Washington'da ise ABD dışişleri bakanlığı sözcüsü, Rusya'dan bu konuda resmi bir bildirim almadıklarını, ancak medya haberlerini gördüklerini söyledi.

Sözcü Mark Toner, "Eğer haberler doğruysa, Rusya'nın işbirliğini tek yanlı olarak askıya alma kararını üzüntüyle karşılarız. Bu işbirliğinin her iki ülkenin de çıkarına olan önemli bir konu olduğuna inanıyoruz" dedi.

Rusya Dışişleri bakanlığının, ABD'nin "dostça olmayan davranışlarına" karşı alındığını söylediği önlemler, Washington'un Rusya ile Suriye'de barış konusundaki görüşmelere son verdiğini açıklamasından iki gün sonra açıklandı.
Editör: İsveç Gündemi