Polonya'da kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan Anayasa Mahkemesi kararına karşı bir haftadır gösteri düzenleniyor. Ülkenin başkenti Varşova'daki son protestoya binlerce kişi katıldı.

Mahkemenin 22 Ekim'de aldığı karara göre, fetüste kusur olması durumunda da kürtaj yapılamayacak. Karar, halihazırda Avrupa'nın kısıtlayıcı kürtaj yasalarından biri olan yasayı daha da derinleştireceği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Hükümetin, koronavirüs önlemleri kapsamında evde kalınması çağrılarına rağmen yapılan protestoları düzenleyenler için 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabileceği belirtiliyor.

Kadın Grevi girişiminin kilit isimlerinden Klementyna Suchanow, kendisinin ve diğerlerin temel bir hak için savaştıklarına inandıkları için geri adım atmayacaklarını söylüyor.

Suchanow, "Bu, insanların özgürlüğü ve haysiyetiyle ilgili. İnsanların protesto etme iradesi, otoriter yollar empoze etmek isteyen herkes için bir ders olmalı." ifadelerini kullandı.

Eğitim Bakanı Przemyslaw Czarnek de protestoları destekleyen üniversitelerin fonlarını kesmekle tehdit etti. Çarşamba günü ülke çapında düzenlenen bir grev sırasında bazı üniversitelerde dersler iptal edilmişti.

Polonya Cumhurbaşkanı'ndan protestoculara destek

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 29 Ekim'de göstericilere destek vererek kadınların bazı durumlarda kürtaj hakkına sahip olması gerektiğini söyledi.

Avrupa'nın çoğuna kıyasla büyük ölçüde muhafazakar bir ülke kabul edilen Polonya'da pazar günleri kiliselerin dolduğu biliniyor ve ülkede Roma Katolikliğinin ulusal kimlikle derinden bağı olduğu ifade ediliyor.

Ülkede, dönemin siyasi ve Katolik kilisesi liderlerinin desteğiyle 1993 yılında çıkarılan kürtaj yasası, yalnızca fetüs kusurları, kadının sağlığı için risk, ensest veya tecavüz gibi durumlarda kürtaja izin veriyordu.

Yasa genellikle liberal kürtaj düzenlemeleri arayanlar ile tam yasağı destekleyen kilise arasında bir “uzlaşma” olarak tanımlandı. Ancak 1993 yasasının hiçbir tarafı tatmin etmediği biliniyordu.

Muhafazakar iktidar partisinin tüm kürtajları yasaklamak için yasayı değiştirmeye yönelik önceki girişimleri, 2016 ve 2017 de büyük sokak protestolarıyla karşılanmıştı.

Editör: İsveç Gündemi