Jaroslaw Kaczynski'nin bu sözleri özellikle muhalefet partileri ile bazı kesimlerin sert tepkisini çekti.

Cumartesi günü ülkenin kuzeydoğusundaki Elk kentinde konuşan Kaczynski, Polonya demografisinin "bazı insanların ve özellikle de bayanların belirli bir tutumu" nedeniyle zarar gördüğünü söyledi.

Kaczynski, "Genç kadınlar, 25 yaşına kadar aynı yaştaki erkeklerin tükettiği kadar içki içmeye devam ederse hiç çocuk olmayacak. Unutmayın ki bir erkeğin alkolik olabilmesi için ortalama yirmi yıl boyunca (...) bir kadının alkolik olabilmesi içinse sadece iki yıl bu ölçüyü aşması gerekir" dedi. 

Belçika'da tehlikeli olaylar: Provokasyon etnik çatışmalara yol açabilir Belçika'da tehlikeli olaylar: Provokasyon etnik çatışmalara yol açabilir

Kaczynski bu bilgiyi, "erkek hastalarının üçte birini alkolizmden kurtarmayı başardığını ama hiçbir kadını kurtaramadığını" söyleyen bir doktordan aldığını söyledi.

Kadınların çok genç yaşta çocuk sahibi olmasından yana olmadığını, bir kadının anne olabilmesi için "olgunlaşması gerektiğini" belirten Kaczynski  "Ama 25 yaşına kadar çok içiyorsa iyiye işaret değil" dedi.

Polonya'da 2023 yılında parlamento seçimleri yapılacak. İktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) partisi lideri Kaczynski, seçim öncesi bu konuyu zaman zaman gündeme getiriyor.

Merkezi İstatistik Ofisi'ne göre Polonya'nın doğum oranı birçok ülkede olduğu gibi son yıllarda düşüyor.

2020 yılında bu oran 1.37'e kadar geriledi. Nüfusun azalmasını önlemek için istatistiki açıdan gerekli olan doğum oranı 2.1 seviyesinde olmalı.

2015'ten bu yana iktidarda olan PiS, ikinci çocuktan itibaren ödenen çocuk parasını da artırararak bu düşüşü önlemeye çalışmıştı.

Muhalefet partilerine göre kürtajı katı bir şekilde sınırlayan Polonya, bazı kadınları hamile kalmaktan kaçınmaya teşvik ediyor.

Editör: İsveç Gündemi