Fransa'nın bazı internet sitesinde saldırıyı gerçekleştirenlerin müslüman kimliğine mensup oldukları iddiasında bulunurken, bazı kesimlerde farklı kaynaklara dayandırarak saldıların Fransa'nın Filistin'i tanımaya rakam kala yapılması son derece manidardır diyor.

İsveç'in Filistini devlet olarak tanımasından sonra yapılan Cami saldırılarını da zamanlama olarak manidar bulan kaynaklar tüm bu olayların gerçek nedeninin Avrupa'nın Fİlistin'i ülke olarak tanımak istemesinden kaynaklanıyor şeklinde olup saldırıların arkasında İsrail olduğu düşünülüyor.

Fransa Senatosu’nun 27 gün önce, Filistin'in tanınmasına  ramak kala Paris'te, Peygamber Efendimiz'e hakaret içerikli karikatürleri yayınlayan dergiye yönelik saldırı düzenlenmesi, zamanlaması ile bazı kuşkuları da beraberinde getirdi.

Bilindiği gibi, Fransa Senatosu, 27 gün önce, Filistin'in devlet olarak tanınmasını hükümetten talep eden karar tasarısını kabul etmişti. Genel kurulda tartışmanın ardından yapılan oylamada, 153 ''evet'' 146  ''hayır'' oyu çıkmıştı. Görüşmelerde hükümet adına söz alan Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Harlem Desir, tasarıya karşı çıkmamış, ancak hükümetin Filistin'i tanıyacağı zaman konusunda bir takvim vermekten kaçınmıştı. Barış görüşmelerinin vakit geçirilmeden başlatılmasını istediklerini belirten Desir, Fransa'nın barış içinde yaşayacak iki devletli çözümden yana olduğunu söylemişti. Fransa'nın görüşmelerin belirli bir takvim çerçevesinde başlaması için iki tarafa da baskı yaptığını belirten Desir, ülkesinin taraflara görüşmelerin başlaması için gerekli desteği vermeye hazır olduğunu ifade etmişti.

Bu tasarının kabul edilmesinden kısa bir süre sonra, Paris'te, yıllar önce peygamber efendimize hakaret içeren karikatürleri yayınlayan dergiye kanlı bir baskın düzenlenmesi, provokasyon kuşkusu doğurdu.  Batı'da aralıksız körüklenen İslamofobiye hizmet edeceği çok açık olan saldırının zamanlaması, bu açıdan da manidar bulundu.

FRANSIZ MECLİSİ'NDE DE TASARI KABUL EDİLMİŞTİ

Senatonun kabul ettiği karar tasarısının, bağlayıcı olmamakla birlikte, hükümete baskı yapılması açısından sembolik bir özelliği bulunuyordu. Senatodan önce, Sosyalist milletvekillerinin aynı yönde getirdiği bir karar tasarısı da mecliste açık farkla kabul edilmişti.

AVRUPA'DA FİLİSTİN'İ TANIMA ÇABALARI

Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik girişimler son dönemde Avrupa ülkelerinde artış gösterdi. İsveç'in ekim ayında Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. İspanya'da parlamento, hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda'da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin'in tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti.  Bugüne kadar 193 ülkeden 135'i Filistin'i devlet olarak tanıdı.
Editör: İsveç Gündemi