Dünyanın en güvenilir hukuk firmaları arasında gösterilen Panama menşeli Mossack Fonseca'nın 11 milyon belgesi basına sızdırıldı. Söz konusu belgelerde başta Putin olmak üzere birçok dünya liderinin ve ünlü ismin vergi kaçırmak ve kara para aklamak için nasıl yollara başvurduğu yer alıyor.
Panama merkezli Mossack Fonseca'ya ait 40 yıllık özel belge ve dokümanların internete sızmasıyla birlikte, offshore hesaplarda paralarını saklayan siyasi liderler, sanatçılar ve birçok ünlü isim deşifre oldu. Ortaya çıkan ve ünlü liderlerin hesaplarını deşifre eden bu belgelere Panama Papers (Panama belgeleri) adı verildi.

Putin'den Esed ve Cemaron'a

Panama Papers belgelerinde, Rusya Devlet Başkanı Putin, İngiltere Başbakanı Cameron'ın babası, Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi'nin oğlu Alaa Mubarak, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başkanı Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, Gürcistan'ın eski Başbakanı Bidzina Ivanishvili, İzlanda Başbakanı Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, Irak'ın eski başbakanı Ayad Allawi, Katar'ın eski başbakanı Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, Katar'ın eski Emiri Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Irak'ın eski başbakanı Ayad Allawi ve Suriye'den de Esed gibi isimler yer alıyor.

En çok Putin'i sarsaracak

Kayıtlarda Putin'in isminin hiçbir şekilde geçmemesine rağmen, "arkadaşlarının" Putin'in yanlarında olduğunu ve "kazançlarına güvence" olduğunu kabul ettiği görülüyor. Belgeler ise Putin'in 2 milyar dolarlık bu paradan yararlandığını ima ederken, "arkadaşlarının serveti Putin'in harcamalarında ortaya çıkıyor" deniliyor.

Messi de listede

Barcelona'nın dünyaca ünlü oyuncusu Lionel Messi'nin de adı belgelerde geçiyor. Kayıtlar Messi ve babasının Panama şirketi Mega Star Enterprise adlı firmanın sahibi olduklarını gösteriyor. Şu an İspanya'da Messi'nin offshore hareketleri soruşturuluyor.

Sızdıran belli değil

Panama belgeleri önce Süddeutsche Zeitung adlı Alman gazetesiyle, ardından 78 ülkeden 107 ayrı medya kuruluşuyla paylaşıldı. Ancak sızdıranın kim olduğu belli değil. Belgeler, Panamalı hukuk firmasının, müşterilerinin para aklamasına, ambargoları delmesine ve vergi kaçırmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.
Firma yetkilileri ise 40 yıldır faaliyet gösterdiğini ve bugüne kadar herhangi bir illegal iş yapmadığını söylüyor.

İlk istifa

Panama kayıtlarının sızmasının ardından 2013 yılından bu yana görevde olan İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson istifa etti

Daha çok belge gelebilir

11 milyon belge dünya çapında büyük ses getirirken, gelecek günlerde çok sayıda yayınlanmamış belgenin basına sızdırılabileceği konuşuluyor.
Editör: İsveç Gündemi