Norveç devlet yayıncısı NRK, mevcut hastaların beşi, virüs bulaşmış bir sağlık çalışanının kuzey İtalya'da enfekte olduktan sonra geçen hafta boyunca çalıştığı, hastaları ve personeli riske attığı göz kliniğine bağlı olduğunu bildirdi.
 
Hastane Pazar sabahı Twitter'da "Dün akşam geç saatlerde iki yeni pozitif Covid-19 vakasının göz kliniği birimi çevresindeki aynı ortamla ilişkili olduğu doğrulandı."

Cumartesi günü hastane, semptomları olan 28 personelin virüs için test edildiğini doğruladı. Hastanedeki vakalar Norveç topraklarında ilk kez enfekte olmuş durumda.
 
Enfeksiyonu kuzey İtalya'dan geri getiren doktor, Aftenposten gazetesi ile yaptığı röportajda, grip benzeri semptomlar yaşadıktan sonra tekrar tekrar test edilmesini istediğindeni ancak kendisinin dikkate alınmadığının altını çizerek, test talebinin reddedildiğini söyledi. İki gün sonra durumunun ağırlaşması üzerine hastanenin testi kabul ettiğini belirten doktor, üzgün olduğunu dile getirdi.
 
Cumartesi günü Oslo Üniversitesi Hastanesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Direktörü Hilde Myhren, hastanenin gecikmesiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında özür diledi.
 
"Semptomların teste ihtiyaç duyulan nitelikte olmadığını düşündük." "Test kriterleri geçmişte oldukça katı olmuştur: ateş, öksürük veya hırıltılı solunum. Son günlerde solunum yolu semptomlarının bir enfeksiyondan şüphelenmek için yeterli olabileceği de söylenmiştir."
 
24 Şubat - 28 Şubat tarihleri ​​arasında kliniği ziyaret eden tüm hastalara evde kalmaları ve başkalarıyla teması sınırlamaları tavsiye edilmiştir.

Norveç'te hastane skandalı olarak konuşulan vakayla yüzlerce, hatta binlerce insana virüs bulaşma riski olduğu ifade ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi