Bu sabah Norveç Sağlık Bakanı kentin giriş ve çıkışlarının kapatılması başta olmak üzere, alışveriş merkezleri ve mağazaların kapatılmasına karar verildi.

Oslo ve yakındaki diğer on bölge, bugüne kadar toplumu en sıkı şekilde kapatmaya doğru ilerliyor. Arka planda, yakınlardaki Nordre Follo belediyesindeki bir huzurevindeki enfeksiyon hakkında verilen dünkü alarm olduğu belirtildi. Huzurevinde 22 çalışan ve 12 bölge sakini virüsten etkilendi. Ek olarak, şu anda ölen sakinlerden ikisi, koronavirüsün İngiliz mutasyonuyla enfekte olduğu anlaşıldı.

Alınan önlemler arasında, İsveç Systembolaget gibi hizmet sunan Vinmonopolet dahil olmak üzere mağazaların ve alışveriş merkezlerinin kapatılması yer alıyor. Marketler, eczaneler ve benzin istasyonları için istisnalar bulunuyor. Okullar ve anaokulları da kapatılabilir.

Norveç, salgınla ilgili aldığı ilk kısıtlama kararı 12 Mart 2020'den bu yana on belediyede en katı önlemleri alıyor. 

"Bazı bölgelerde Mart ayından daha da sert kısıtlamalara gidiyoruz" diyen  Sağlık Bakanı Bent Hoie, bunun birçokları için zorlu bir günlük hayata yol açacağını ve birçoğunun belirsiz bir zamanla karşı karşıya kalacağını biliyorum ifadeleri kullandı.

Sağlık Bakanı, tedbirler kapsamındaki belediyelerde yaşayanları bölge dışına çıkmamaya da çağırdı.

Hoie, "Sakinlerden kendi belediyenizde kapalı olan şeyleri kullanabilmek için başka belediyelere gitmemelerini rica ediyorum" dedi.

Aşıları etkileyebilir

Yeni kısıtlamaların temelini geliştirmede yer alan enfeksiyon kontrol müdürü Frode Forland, verdiği demeçte etkilenen bölgelerdeki aşılama oranının etkilenebileceğini söyledi.

"Bu kadar şiddetli bir kapanma sırasında yapmanız gereken aşılamayı gerçekleştirmeniz birçok açıdan yapmak zorlaşır. Ancak yayılmayı önlemek için bu bölgelerde daha fazla aşılama yapılmasının akıllıca olup olmayacağı da tartışılıyor, ancak henüz karar verilmedi" ifadeleri kullandı.

Önlemler 31 Ocak'a kadar geçerli olacak.

Editör: İsveç Gündemi