Korona salgını Norveç'te artıyor ve Oslo'daki tüm bölgeler artık kırmızı listeye alındı.

Sağlık yetkilileri şimdi başkentin Avrupa'nın en riskli kentlerinden biri olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Sağlık Müdür Yardımcısı Espen Nakstad, NRK'ya verdiği demeçte, insanların ciddiyeti anladığını sanmıyorum ifadeleri kullandı.

Norveçli Dagbladet, 100.000 kişi başına 20'den fazla enfekte olduğunu kaydettikten sonra Pazar günü gerçekleşen toplantıda 15 ilçe riskli kentler olarak açıklandı.

En kötü etkilenenler yerler, Eski Oslo, St. Hanshaugen ve Sagene, son 14 günde 100.000 kişi başına 100'den fazla yen vaka seviyesine ulaştı.

Sağlık yetkilileri şimdi Oslo'nun Avrupa'nın "en riskli" kentlerinden biri olabileceği ve daha sıkı önlemler alınabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

"Oslo'daki insanların ciddiyeti anladıklarını sanmıyorum. Şimdi, insanların normal bir durumda olduğu kadar birbirleriyle teması var gibi görünüyor" diyen Sağlık Direktör Yardımcısı Espen Nakstad, NRK'ya göre, "gelişme şu anda olduğu gibi devam ederse, Oslo'nun tüm Avrupa'daki en riskli şehirler arasında olması şaşırtıcı olmaz" ifadeleri kullandı.

Nakstad, kısmen enfeksiyon gelişiminin giderek artması ve birçok farklı salgınla bağlantılı olması nedeniyle başkentteki durumun endişe verici olduğuna inanıyor.

"Oslo'da enfeksiyonun yayılması birkaç hafta art arda arttı. Endişeliyiz çünkü sayının düştüğüne dair bir işaret yok" dedi.

Endişe siyasete de sıçradı.

"Gelişme konusunda endişeliyiz ve durumu yakından takip ediyoruz" diyen Oslo Şehir Konseyi lideri Raymond Johansen Cuma günü Aftenposten'e yaptığı açıklamada, önümüzdeki birkaç gün içinde nasıl davranıldığına bağlı olarak, önümüzdeki hafta yeni ve daha katı önlemleri uygulamayı düşüneceğiz dedi.

"Oslo'daki herkesin durumun ciddiyetini anlamasına ve yayılmanın azaltılmasına yardımcı olmasına tamamen bağımlıyız" denildi.

Enfeksiyonun yayılmasının en çok arttığı Eski Oslo'daki başhekim Irene Taslo'ya göre, yayılmayı durdurmak artık Mart ayına göre daha zor olacak.

"Enfeksiyonun yayılmasını sınırlama iş yükü belediye düzeyinde artık daha fazla ve amaç toplumu olabildiğince uzun süre açık tutmak" deniyor.

Genç ve yaşlılar arasında vaka artışı

Her şeyden önce, 70'li yaşlarda sakinler arasında enfeksiyonun yayılması artmıştır.

Bununla birlikte, özellikle Oslo'da ve Norveç'in geri kalanında 20'li yaşlarındaki genç yetişkinler arasında hala bir artış var.

Raymond Johansen: Aynı zamanda, başkentte devam eden otobüs grevinin enfeksiyonun artmasına katkıda bulunabileceği konusunda uyarıyor.

Aftenposten'e konuşan yetkili, pandemi durumu birbirlerinden uzak durmayı önemli kılıyor ve tıkanıklık olma riski var diyor.

Solberg: Çok aptalca

Başbakan Erna Solberg'e göre, ülkede teyit edilen korona vakalarında son zamanlarda görülen keskin artış, "ithalat enfeksiyonu" nedeniyledir.

SVT'ye açıklamada bulunan Solberg, "Yazdan sonra açık olmayan ülkelere seyahat eden insanlardan bazı ithalat enfeksiyonları aldık. O zamandan beri karantinaya alma tavrı biraz daha rahatladı" yorumunda bulundu.

Ayrıca stratejiler açısından Norveç ile İsveç arasında zaman zaman agresif bir uluslararası rekabet olmasının "çok aptalca" olduğunu belirtti.

"Ayrıca şu anda ülkelerimiz arasında görece çok az fark var." ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi