Orta Avrupa ülkeleri Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan birinci dalgayı hafif atlatırken, yeni vaka sayısındaki artışla birlikte ikinci dalganın daha sert olabileceğine işaret ediyor.

Yeni vakalardaki rekor artışlar ve dik bir şekilde yukarı doğru işaret eden enfeksiyon eğrileri ile, ikinci bir dalganın onları daha sert vurabileceği konusunda uyarılar var.

Çek Cumhuriyeti'ndeki muhabir Emma Lovén Svensson, ülkede durumun büyük ölçüde kötüleştiğini söylüyor.

Avusturya bir haftada 850 yeni vaka bildirdi. Önceki iki haftaya göre iki kattan fazla yeni vaka tespit edildi.

"Şu anda yaşadığımız şey ikinci dalganın başlangıcıdır" diye yazan Avusturyalı APA haber ajansı, enfeksiyon sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Salgının başlangıcından bu yana birinci evde olarka kabul edilen süreçte, 750 can kaybu veren Avusturya, salgından nisbeten daha hafif kurtulan ülkelerden oldu. Ancak, enfeksiyonun yeniden artan yayılması nedeniyle, hükümet şimdi maske korumasına ilişkin kuralları sıkılaştırdı.

Pazartesiden itibaren herkes sadece marketlerde ve toplu taşıma araçlarında değil, tüm dükkanlarda ve kamu binalarında ağızlarını ve burunlarını kapatmalıdır.

"Covid'e veda" büyük bir partiyle kutlandı

Çek Cumhuriyeti haftada yeni vaka sayısında yeni bir rekor kırdı: Bir günde 1.100'den fazla yeni vaka tespit edildi. Prag, Belçika'nın karantina listesinde girdi ve AB'nin enfeksiyon kontrol ajansına göre ülke, son iki hafta içinde enfeksiyonun en çok arttığı Avrupa ülkelerinden biri olarak listeye dahil etti.

"Durum son haftalarda büyük ölçüde kötüleşti" diyen bölgedeki muhabir Emma Lovén Svensson, geçen Cuma günü bir günde şuana kadarki en yüksek vaka sayısını aldık dedi.

Enfekte olan kişi sayısındaki artış, daha önce korona ile mücadelede en başarılı Avrupa ülkelerinden biri olarak görülen Çek Cumhuriyeti için bir gerileme olarak öne çıkıyor. Kısıtlamalar, maske koruma gereksinimleri de dahil olmak üzere erken dönemde getirildi. Ülkede bir günde birkaç enfeksiyon vakası ve maksimum 14 kişi hayatını kaybetmişti.

"Stratejileri için çok övgü aldılar" diyen Emma Lovén Svensson, yaz aylarındaki rahatlığın enfeksiyonu yeniden harekete geçirmesine neden olduğunu belirtti.

Bu yazın başlarında, ülke kısıtlamalarını kaldırdığında, Prag'daki bir köprüde 2 bin kişinin katıldığı covid-19 için bir veda partisi düzenlenmişti.

Ancak şimdi maske koruma gereksinimleri yeniden uygulanıyor ve taksiler dahil tüm mağazalara, restoranlara ve tüm toplu taşıma araçlarına kadar genişletiliyor. Restoranlar ve barlar gece yarısı kapanmak zorunda kalıyor.

Başbakan: Vaka artışı artan testlerle ilişikili...

Ancak hükümet, artışın bir kısmının artan test ve enfeksiyon takibinden kaynaklandığına inanıyor.

Macaristan yaz aylarında günde 50 yeni vaka gördü. Ancak Ağustos ayında yeni enfeksiyon kayıtları kırıldı ve Pazartesi günü bir günde 576 rapor edilmiş vaka vardı.

Başbakan Victor Orbán, yeni bir dalganın yakın olduğunu söyledi ve yeni durumuithal etmemek için ülke sınırlarını kapatarak yanıt verdi. Diğer ülkelerden dönen Macarlar 14 gün karantinaya alınıyor.

DSÖ'nün bir raporu, bir bütün olarak Avrupa için, enfeksiyon eğrisinin dik bir şekilde yukarı doğru işaret ettiğini ve ilk dalganın zirvesine yaklaştığını gösteriyor. Ancak ölü sayısı geçen bahara göre çok daha düşük bir seviyede. En yüksek enfeksiyon yayılımına sahip ülkeler İspanya ve Fransa olacak liste başında yer alıyorlar.

Editör: İsveç Gündemi