British Airways, korona virüsü nedeniyle Çin anakarasına olan tüm uçuşlarını iptal edeceğini duyurdu. Dünyanın en büyük Hava yollarından biri olan British Airways (BA) yaptığı açıklamada, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı müşterilerimizden özür diler, çalışmalarımızın güvenliğine her zaman öncelik veririz dedi.

Dün İngiltere, Çin arasında yapılan seyahatlerden vazgeçmeye karar veren British Airways, öte yandan, Pekin Şanghay'a direk uçuşları olan SAS ve Çin'deki bir çok bölgeye uçan Türk Hava Yolları (THY) uçuşları ile ilgili iptal planı bulunmuyor.

SAS basın sorumlusu Freja Annamatz, yaptığı açıklamada şuanda uçuş programımıza göre bir iptal söz konusu değil, ancak gelişmeleri çok yakından takip ediyor ve seyahatle ilgili yetkililerden gelen önerileri ve talimatları takip ediyoruz dedi.

Çin'deki Korona Virüsü'nden etkilenen insan sayısının şuana kadar 5 bin 974 olduğu ve 24 saat içinde bin 459 vaka daha doğrulandığı açıklandı. CNN verilerine göre, ölüm sayısı 132'ye yükseldi. Ayrıca ülkenin sağlık yetkililerine göre 228 hasta kritik durumda.

Bir Amerikalı ve bir Japon uçağı, enfeksiyonun merkez üssü olan Wuhan'dan vatandaşlarını alarak bölgeden ayrıldı. Japon uçağı Tokyo'ya indi. Belirtileri olan yolcular özel bir tesise, virüs belirtisi olmayanlar ise muayene için diğer hastanelere götürüldü.

Canberra'da, Avustralya Başbakanı Scott Morrison Wuhan'a sıkışan Avustralyalıların Avustralya anakarasından 150 mil uzakta bulunan Christmas Adası'na getirilmesi gerektiğini duyurdu. Bebeklere ve yaşlılara öncelik verilecek. En az 400 kişi Avustralya makamlarıyla temasa geçti ve yardım istedi.

Morrison, Sydney Morning Herald'a verdiği demeçte, "Bu sabah Wuhan ve Hubei Eyaletindeki izole ve savunmasız Avustralyalıların bölgeden  çıkarılması bakımından yardım sağlamak için bir plan hazırlama kararı aldık" dedi.

Yolcular, afet bölgelerinde çalışmak üzere eğitilmiş sağlık personeli tarafından denetlenen Christmas Adası'nda iki hafta karantinada kalacaklar.

Virüs bir "iblis"

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Salı günü Pekin'de DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ile yaptığı görüşme sırasında virüs bir iblise benziyor ifadeleri kullandı. 

AFP haber ajansına göre Tedros, "Virüsün hem Çin'de hem de dünyada yayılmasını durdurmak WHO'nun en yüksek önceliğidir" dedi.

Daha önce, küresel olarak virüsten etkilenen tüm insanlar Wuhan'ın içinde veya yakınında olan insanlardı. Ancak Salı günü Almanya ve Japonya Çin dışındaki insanlar arasında ilk dağılma vakalarını bildirdi. Ayrıca, Vietnam'daki bir kişinin de aynı virüsü taşıdığı belirtildi.

40 Alman test ediliyor

Almanya'da, dört kişi enfekte olduktan sonra 40 kişi test ediliyor. Bavyera'da bir şirkette dört kişi var, bunlardan en az biri Çin'den işyerlerini ziyaret eden bir meslektaşı tarafından kendisine virüs bulaştığı belirtildi. Kadının 23 Ocak'ta memleketine geri döndüğü ve dönüş yolculuğunda semptomları keşfettiği söyleniyor. Şanghay'da yaşıyor, ancak Almanya'ya gitmeden önce ailesini Wuhan'dan ziyaret ettiği belirtiliyor.

Bavyera Sağlık Bakanı Melanie Huml yaptığı açıklamada, "Şirkette toplam 40 çalışanın potansiyel yakın temaslar olduğu tespit edildi. Önleyici bir önlem olarak, katılan herkes Çarşamba günü test edilecek" dedi.

Dünyayı sarsan ve endişelendiren virüs vakasıyla ilgili dünya çapında çalışmalar sürüyor.

Editör: İsveç Gündemi