Uluslararası düzenlemeler vatansız bırakılmayı yasakladığı için, yeni yasa uyarınca sadece "çifte vatandaş" statüsünde olan 'terör suçluları' Hollanda uyruğunu kaybedecek.
Yeni yasaya ile birçok durumda Hollanda vatandaşlığının geri alınmasının da yolu açıldı. Terör örgütlerine üye olanlar, terör amaçlı eğitim veren ya da bu eğitime katılanlar, bu suçlardan hüküm giymeleri halinde Hollanda vatandaşlığından çıkarılabilecekler. Güvenlik ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve parlamento tarafından kabul edilen yasaya Sosyalist Parti, Yeşil Sol ve Hayvan Partisi üyesi senatörler karşı oy kullandı. Türkiye ve Fas kökenliler başta olmak üzere Hollanda'daki göçmenlerin bir bölümü aynı zamanda geldikleri ülkenin pasaportunu da taşıyor.

Yasa uyarınca vatandaşlıktan çıkarma yetkisi Güvenlik ve Adalet Bakanı'nda olacak. Vatandaşlıktan çıkarılanlar, karara itiraz etmek için yargıya başvurabilecek. Tasarı görüş için Danıştay'a gönderilmişti. Danıştay da, yasanın tek uyruğa sahip kişilere uygulanmasının uluslararası hukuk açısından uygun olmayacağı görüşünü belirtmişti. Yasaya karşı çıkan sol partiler, bu önlemin köklü sorunlar yaratacağını düşünüyor. Sol partilere göre bu düzenleme, çifte vatandaşlığa sahip olanlar ile tek uyruklu kişiler arasında eşitsizliğe yol açacak.

Cihat yanlısı terör yapılarıyla mücadele amacıyla gündeme gelen tasarının, terör örgütleri ile bağlantısı saptanan göçmenleri hedef aldığı yorumları yapılıyor.
Editör: İsveç Gündemi