Sivil büyük kapasiteli helikopterlerin en büyük pazarlarından biri de petrol platformları. Açık denizdeki bu platforma büyük kapasiteli helikopter işçi ve malzeme taşıyor. Ancak bu operasyonun meteorolojik şartlardan az etkilenmesi için çok güçlü motorlu, yüksek kapasiteli helikopterler kullanılıyor.

Kazada düşen helikopter, Airbus Helicopters şirketinin tasarımı olan H225, Super Puma olarak da bilinen bu helikopter, Türk Kara ve Hava Kuvvetleri’nde kullanılan AS532 Cougar helikopterleri ile aynı gövde ve sistemlere sahip.

Kokpit.aero’nun yaptığı araştırmaya göre, CHC şirketi tarafından operasyonu yapılan helikopter, Kuzey Denizi’ndeki Gullfaks B platformuna işçi taşıyordu. Helikopterde iki pilot ile 11 yolcu vardı.  Olay, Bergen yakınlarındaki Flesland Havalimanı’nda meydana geldi.

Helikopterin ana rotoru, kalkıştan bir süre sonra bilinmeyen bir nedenle aktarma sisteminden koparak ayrıldı. Bu anlar amatör bir kamera tarafından tespit edildi. Ardından da helikopter tepenin arkasında kayboldu. Sonrasında ise siyah dumanlar yükseldi.

Aynı şirketin filosundaki benzer tipteki helikopteri, 2013’te Sumburgh Havalimanı’ndan kalktıktan sonra düşmüş ve 16 kişi hayatını kaybetmişti.

ANA ROTOR AYRILINCA…

Helikopterin ‘kanatları’ ana rotor. Yani gövde üzerinde dönen büyük pervaneler. Havada taşımanın yanı sıra yükselme ve alçalma ana rotor sistemi tarafından sağlanıyor. Kuyruktaki rotor yani küçük pervane ise helikopterin dönüşünü gerçekleştiriyor.

Ana rotor helikopterden ayrıldığında bunu ‘kanatları kopmuş’ bir uçağa benzetebiliriz. Helikopteri havada tutacak güç kalmayacağı için kaza kaçınılmaz.

UÇUŞLAR DURDURULDU

Kazanın ardından Norveç Hükümeti, H225 tipi helikopterlerin uçuşlarını ikinci bir emre kadar durdurdu. Bu helikopterin motor-güç aktarım-ana rotor sistemlerinin kontrollerinin yapılmasını istedi. Bu konuda imalatçı Airbus Helicopters ile çalışmalara başlayan Norveç havacılık otoritesinin nasıl bir rapor hazırlayacağı da merakla bekleniyor.

Kaynak: www.kokpit.aero-ÖZEL
Editör: İsveç Gündemi