77 kişiyi öldüren Breivik, Norveç'te yüksek güvenlikli İla Cezaevi'nde tutuluyor. Cezaevinin içinde ve dışındaki diğer kişilerle teması sınırlı olan Breivik bu koşulların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali olduğunu savundu.


Norveç Başsavcısı ise Breivik'in şikayetlerini reddetti. Oslo Bölge Mahkemesi'ne sunulan savunmada, Breivik'e dilediği gibi çalışması, uyuması ve egzersiz yapabilmesi için üç hücre tahsis edildiğini belirtti.


Davada Norveç devletinin avukatlığını yapan Marius Emberland, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Dış dünyayla teması sınırlı ve elbette bu iş sıkı tutuluyor. Öyle de olması gerekiyor. Ancak diğer insanlarla teması tamamen kesilmiş de değil" dedi. Sky News'ün aktardığına göre, Breivik gardiyanlarla ve diğer çalışanlarla görüşebiliyor ancak diğer hükümlüleri göremiyor.



ÖZEL HAYATINI YAŞAYAMIYORMUŞ
Breivik'in avukatı ise 37 yaşındaki katliam hükümlüsünün "tecrit hasarından" mustarip olduğunu belirtti. Avukat ayrıca Breivik'in özel hayatını ve aile hayatını dilediği gibi yaşamasına izin verilmediğini de savundu.

Davanın duruşuması bu yıl yaz aylarınca cezaevinde görülecek. Breivik'in Ütoya katliamıyla ilgili davası Ağustos 2012'de 21 yıl hapis cezası almasıyla sonuçlanmıştı.

HURRİYET
Editör: İsveç Gündemi