Norveç'te 2011'de düzenlediği silahlı saldırılarla 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'in, hapishane şartlarının insani olmadığı gerekçesiyle Norveç devletine açtığı dava dün görülmeye başlandı. 
Davanın ikinci gününde savunma yapan Breivik, kendisine 3 bin 500 destek mektubu geldiğini ve bu mektupların aşırı sağ dışında normal insanlara da ait olduğunu söyledi.

Gelen mektuplara cevap verme hakkı tanınmadığını ifade eden Breivik, mektuplaşma hakkının tanınması ve kendisine yapılan insanlık dışı muamelenin son verilmesi gerektiğini belirtirken,  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nce tanınan haklara Norveç devletinin uymasını istedi.

Oslo'dan 100 kilometre uzaklıktaki Skien Hapishanesi'nde aldığı 21 yıl hapis cezasını çekmeye devam eden 37 yaşındaki Breivik, hücresinde hergün bir çok kez elbiselerinin çıkarılarak arama yapıldığını ve bunun da kendisini strese soktuğunu ve psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Sadece ölmeden önce annesi ile yüz yüze görüşebildiğini aktaran Breivik, kendisi ile görüşme isteyen bir çok kişi olmasına rağmen buna izin verilmediğini söyledi. Mahkemenin ilk günü Nazi selamı verdiği yönünde eleştirilere de, Breivik, verdiği selamın Nazi selamı olmadığını ve eski bir Viking selamı olduğunu aktarırken, Nazi diktatörü Adolf Hitler'in , ''Kavgam'' isimli kitabını 14 yaşında okuduğunu söyledi.  

Editör: İsveç Gündemi