Norveç Sağlık Bakanlığı , "Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'nün tavsiyesi üzerine hükümet, enfeksiyon kontrolü için artık gerekli görülmediği için giriş karantinası şartını kaldırıyor" dedi.

Norveç Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre, ülkenin virüsün yayılmasını kontrol etmek için bu önlemin artık gerekli olmadığını düşünmesi nedeniyle karantina şartına son verme kararının alındığını bildirdi.

Norveç Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü, aşı sertifikası olmayan yolcuların ülkeye giriş yapan toplam insan sayısının sadece yüzde 7'sini oluşturduğuna dikkat çekti. Bu arada, bunların yüzde 4'ü enfeksiyon vakaları oldu.

Bu nedenle, virüsün yayılmasını durdurmak söz konusu olduğunda karantina kuralının şu anda çok az önemi olduğundan veya hiç önemi olmadığından, 26 Ocak yarından itibaren, tüm aşısız ve iyileşmemiş yolcuların karantina şartına uymak zorunda kalmadan Norveç'e girişlerine izin verilecektir.

Sağlık ve Bakım Bakanı, "Korona sertifikası olmayan yolcular arasında enfekte olanların oranının Norveç'teki enfeksiyon durumuyla ilgili olarak çok küçük olduğu ve giriş karantinası şartını değiştirme zamanının geldiği konusunda FHI ile aynı fikirdeyim." Hizmetler Ingvild Kjerkol, yeni kararı desteklediğini söyledi.

Bununla birlikte, aşılanmamış veya virüsten kurtulmamış yolcuların yine de giriş öncesi test yaptırmaları gerektiği vurgulandı.

Buna karşılık, gerekli tüm aşı dozlarını almış olan yolcuların yanı sıra COVID-19 hastalığından iyileşenlerin herhangi bir ek giriş kuralına uymaları gerekmemektedir.

Ayrıca karantina şartının kaldırılması, enfekte kişilerin yakın temasları için de geçerlidir. Bu, enfekte bir kişiyle yakın temasta bulunan herkesin günlük testlerden geçmeleri koşuluyla artık kendi kendine izolasyon kuralına uymasının gerekmediği anlamına geliyor.

Kjerkol, "26 Ocak'tan itibaren hanehalkı üyeleri ve benzer akrabalar için enfeksiyon karantinasının günlük testlerle değiştirilmesi mümkün olacak" dedi.

Karantina şartı yakında resmi olarak kaldırılacak olsa da yetkililer, COVID-19 durumunun kötüleşmesi veya yeni bir varyantın dolaşıma girmesi durumunda tekrar izolasyon kurallarını getirebileceklerinin altını çizdi.

Editör: İsveç Gündemi