Bununla birlikte bakanlık, başkent Addis Ababa'nın mevcut kuraldan muaf tutulacağını açıkladı, çünkü orada gerekli seyahatler teşvik edilmedi.

Etiyopya'daki durum nedeniyle, Norveç'teki yetkililer 17 Aralık'tan bu yana bu ülkeden gelenlere yönelik kısıtlamalarını sıkılaştırdı. Norveç'teki yetkililer, Tigray'dan gelen isyancı güçlerin Etiyopya'ya yaklaşması nedeniyle 2021 sonbaharında Etiyopya'dan gelenler için seyahat tavsiyelerini sıkılaştırdı.

"Bu durum Noel'den önceki haftalarda değişti. Başkentteki durum nispeten istikrarlı, ancak ülkenin kuzeyinde savaş hala devam ediyor. Başkente ve başkentten gelen hava trafiği normal şekilde çalışır. Bu arka plana karşı Dışişleri Bakanlığı, Addis Ababa için seyahat konseyinin değiştirilmesine karar verdi" dedi .

Daha önce Kasım ayında, Norveç'teki yetkililer, Norveç vatandaşlarına bu ülkedeki mevcut durum nedeniyle Etiyopya'ya seyahat etmekten kaçınmaları çağrısında bulunmuştu.

Daha önce Norveç'teki yetkililer tarafından yayınlanan bildiride "Etiyopya'da devam eden kriz karmaşık ve kafa karıştırıcı. Etiyopya Ulusal Savunma Gücü (ENDF) ve bağlı güçler ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi/Tigray Savunma Güçleri (TPLF/TDF) ve bağlı güçler arasındaki çatışmalar yakın zamanda güneye taşındı. 2 Kasım itibariyle Etiyopya genelinde olağanüstü hal ilan edildi. Ziyaretçilerin bu düzenlemelere uymaları isteniyor," denilmişti. 

Geçenlerde Etiyopya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen, Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile bir görüşme yaptı. Etiyopya'daki olumlu gelişmeleri görüştüler.

Ayrıca Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Norveç Dışişleri Bakanı'nı bu ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki Başkanlığını tebrik ederken, Norveç'in başkanlığını iyi dengelenmiş ve makul bir görünüm sergilemek için kullanacağını umduğunu da sözlerine ekledi.

Başbakan Abiy Ahmet'in komşu ülke Eritre ile barış yaptığı için Nobel Ödülü'nü almasından kısa bir süre sonra, uzun bir çatışma dönemi ardından Başbakan Ahmet olağanüstü hal ilan etti ve sivilleri silahlanmaya, başkentin ele geçirilmesine karşı korumaya çağırdı.

Editör: İsveç Gündemi