Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen'den yapılan açıklamaya göre büyükelçiliğe "müttefikler üzerinde casusluk yapmanın gereksiz ve kabul edilemez olduğu açık bir şekilde ifade edildi."

Danimarka devlet televizyonu ülkenin istihbarat servisinin ABD'nin 2012 ve 2014 yılları arasında Avrupalı politikacıları izlemesine yardımcı olduğunu ileri süren bir haber yayınlamıştı.

Habere göre telefonları dinlenen Norveçli, İsveçli, Fransız ve Alman siyasetçiler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel de bulunuyor.

Norveç Başbakanı Erna Solberg, Amerikalıların bu uygulamaya 2014'te son vermiş olmalarını açıkça ifade etmelerinden ve öncesinde olan olayları derinlemesine araştırmak üzere iş birliğine gidecek olmalarından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Solberg casusluk iddiası ile ilgili olarak Danimarkalı mevkidaşı Mette Frederiksen ile görüştüğünü de duyurdu.

Dinleme iddiaları aslında ilk defa gündeme gelmiyor. 2013 yılında da Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) Merkel'in telefonlarını dinlediği eski NSA danışmanı Edward Snowden tarafından ifşa edilmişti.

Bunun üzerin dönemin ABD Başkanı Barack Obama, Merkel'den özür dilemiş ve dinlemeden haberi olması durumunda engelleyeceğini söylemişti.

Editör: İsveç Gündemi